Aardappelen – Afkokers

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

06-02-2014   | |   Uncategorized



De aardappelrassen Eigenheimer, Irene en Doré zijn zo kruimig – het wordt ook wel bloemig genoemd – dat ze op een speciale manier gekookt moeten worden. Gewoon koken tot ze gaar zijn maakt er een kleffe pap van en dat ziet er niet lekker uit.
Hoe moet je het dan doen?
Je zet de geschilde afkokers met voldoende water op het vuur, brengt ze aan de kook, laat ze 10 minuten zachtjes koken. Niet langer! Giet de aardappels dan af en zet ze met het deksel op de pan nog ca. 10 minuten terug op het gasstel, maar het vuur moet uitgedraaid zijn! Schud na die rusttijd de pan met het deksel erop even goed heen en weer zodat de aardappels in kruim uiteen vallen.

Deze kruimige/bloemige aardappelen nemen veel jus op, dus het zijn heerlijke prak-aardappelen. Ook voor puree zijn deze rassen prima geschikt.