Stoomontsapper

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

21-12-2013   | |   Uncategorized2013-3608-stoomsappan

Hij draait overuren in deze periode. Het is de oogsttijd van het hardere fruit, en dan is zo’n stoomontsapper, of zoals ik het noem, de sappan ideaal. Hij heeft wel pompeuze afmetingen, maar ondanks mijn niet zo heel grote keuken ben ik toch blij dat ik zo’n ding heb. Zo plukte ik een paar weken geleden appeltjes in het wild, en vandaag heb ik 2 kilo kweeperen gekocht. Nou zie daar maar eens sap uit te krijgen in een gewone pan. Dat is een tijdrovende klus en nogal bewerkelijk. Maar in de sappan een fluitje van een cent.

Hoe gaat het ontsappen met zo’n pan in zijn werk?
Het is een ingenieus principe. De pan bestaat grof gezegd uit drie delen die op en in elkaar worden gezet. Het onderste deel wat op de warmtebron wordt gezet wordt gevuld met water. Daarop komt het middelste stuk, een pan met een tuitje en een soort schoorsteentje in de bodem. Op het tuitje bevestig je een slangetje met daar op een klemmetje. Dan het bovenste deel, dat is een soort vergietachtige pan. Daar gaat het fruit in. En dan niet vergeten het deksel erop te doen.
Het water breng je aan de kook, de stoom stijgt op door “de schoorsteen” van het middelste deel om op die manier bij het fruit te komen. Door de hitte van de stoom laat het fruit zijn sap los. Dat zakt door de gaatjes naar beneden in het middelste deel. Dat vang je dan op via het tuitje en slangetje. Een schaaltje of maatbeker onder het afvoerslangetje houden terwijl je de slangklem ontspant, en het sap stroomt eruit.

In het begin van het proces laat het fruit zijn sap nog niet makkelijk los, en is wat je opvangt nog niet echt lekker. Ik vang dat waterige sap dan ook meteen op en gooi het weg, zo aan het begin tap ik heel vaak af totdat het sap echt sap wordt. Daarna hoef je niet zo alert meer te zijn, het reservoir in het middelste deel is ruim genoeg voor een flinke hoeveelheid sap.
2013-3606-stoomsappanTest af en toe of er nog genoeg water in het onderste deel is. En controleer na een poosje hoe het fruit eruit ziet, is het meeste sap er wel uitgetrokken zet dan de warmtebron uit en tap het sap volledig af.