Vinaigrette

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

18-11-2014   | |   Kookschrift



2014-0235

Vinaigrette is een sausje dat als dressing voor diverse salades wordt gebruikt. Maar ook bij andere koude groenten past het goed, bv. bij asperges of bloemkool. Van droge peulvruchten kan met vinaigrette erbij ook een lekkere salade worden gemaakt.

Een basisvinaigrette bestaat uit olie, azijn en zout, in de volgende verhoudingen:
3 eetlepels goede koudgeperste olie
1 eetlepel azijn of ander zuur (bv. citroensap of zuurkoolsap)
1/2 theelepel zout

Gebruik een goede koudgeperste olie, en neem als zout bv. himalayazout of keltisch zeezout.
Doe de ingredienten in een lege, schone jampot met deksel en schud alles krachtig door elkaar zodat het zout oplost en een emulsie ontstaat van de olie met de azijn.

Aan deze basis kan je nog andere smaakmakende ingredienten toevoegen, bv. een theelepel gedroogde groene kruiden, of een theelepeltje mosterd. Een lepeltje pesto is ook erg lekker, zeker als je de dressing gebruikt voor een tomatensalade. Natuurlijk kan je ook verse kruiden gebruiken, sommige kruiden lenen zich alleen maar om vers te verwerken.
Laat wanneer je gedroogde kruiden hebt gebruikt de vinaigrette minstens een minuut of 10 staan om de kruiden hun smaak goed af te laten geven aan de saus. Schud vlak voor het gebruik nogmaals even goed door.
Om de vinaigrette wat zachter te maken kan je er een beetje (vloeibare) honing doorschudden.

Je kan gemakkelijk een grotere hoeveelheid maken, in het potje in de koelkast bewaard blijft het een paar dagen houdbaar.