Warm gerookte braadworst

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

26-12-2013   | |   Kookschrift



2013-6771-worst

Voor dit recept is het noodzakelijk dat je beschikt over een ouderwetse rookinstallatie. Je kunt die zelf maken van een (oud) vat, of kopen bij bv. een hengelsportzaak of tuincentrum. Ook online worden ze aangeboden. Kies wel voor een hoog model zodat je op de ouderwetse manier kan roken.
Wil je er zelf een maken, dan vind je hier een uitgebreide beschrijving voor een rookoven met van alles er op en er aan. Als je wilt weten hoe je moet roken dan is deze “zelf-rook”handleiding een aanrader.

Voor deze braadworsten met rook heb je nodig:
verse braadworst
beukenhoutsnippers *)

Verder heb je nodig:
Een rookvat, een tang om de braadworsten beet te pakken

2013-6769-rookton

En zo ga je te werk:
1. Maak de braadworsten bijna gaar in een pan met zacht pruttelend water. Laat ze goed uitlekken.
2. Stook een vuurtje in de rookton, gebruik hier hout voor wat weinig hars bevat, bv. berk, eik of beuk.
3. Leg de braadworsten op een rooster en rooster ze gaar en bleekbruin.
4. Smoor het vuur nu met de beukensnippers zodat er rook onstaat. Doe het deksel op de ton en rook de worsten 12-13 minuten. Ze hebben nu een lichte rooksmaak en een mooie goudbruine kleur. Om een iets sterkere rooksmaak te krijgen kan je ze een paar minuten langer roken. **)

*) Verkrijgbaar bij de dierenwinkel als strooisel voor terraria en kooien voor kleine huisdieren of vogels. Zorg ervoor dat je een 100% natuurlijk materiaal koopt.
**) De sterkte van de rooksmaak is ook afhankelijk van de houtsoort waarmee je rookt. Onze ervaring is dat berkenhout een sterkere smaak geeft.