Zoetzuur van groene tomaten

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

01-09-2013   | |   Kookschrift



2013-3488-groenetomatenzuur

Herfstrecept. Als het te koud is geworden om de tomaten te laten rijpen hoef je je groene tomaten niet weg te doen.
Je kunt er bv. dit heerlijke zoetzuur van maken. Groene tomaten moeten wel altijd goed verhit worden voor je ze eet.

Je  hebt nodig (voor 6 à 7 potjes van ca 400 ml)
ca. 1300 gram groene (onrijpe) tomaten
2 eetlepels zout
ruim 1 liter azijn
4 eetlepels keukenstroop (met appelstroop kan het ook)
1 eetlepel mosterd
1 dessertlepel kerriepoeder
1/2 theelepel gemengde specerijen (bv. kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, koriander, kardemom – alles gemalen)
450 g-500 gram uien
1/2 theelepel cayenne peper

Verder heb je nodig:
Een kom, een ruime pan met stevige bodem, een vergiet.
Schone (gesteriliseerde) lege potten met (bij voorkeur plastic) deksels *)

2013-3451-groenetomatenzuur

En zo maak je het:
1. Was de tomaten, snij ze in dunne plakken en leg ze laag om laag bestrooid met zout in een kom. Laat dit losjes afgedekt 24 uur staan.
2. Breng de azijn, stroop, mosterd, kerrie en gemengde specerijen in een ruime pan met stevige bodem aan de kook.
3. Doe de tomaten in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Snij de uien in dunne ringen. Voeg tomaten, uien en cayennepeper toe aan het azijnmengsel in de pan. Breng aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes sudderen.
4. Doe het over in de goed schoongemaakte potten, veeg evt. gemorste vloeistof met een stukje keukenpapier van de
randen en draai de deksels erop. Laat afkoelen. Plak er etiketten met naam en datum op, en bewaar op een koele, droge en donkere plaats.

*) Ik gebruik goed schoongemaakte augurken- en uienpotjes, maar ook pindakaaspotten kun je ervoor gebruiken.

Een schepje van het zoetzuur smaakt heerlijk bij de falafel, gekookte wortels en rijst

Een schepje van het zoetzuur smaakt heerlijk bij de falafel, gekookte wortels en rijst