Zuidvruchtenkoek

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

25-06-2015   | |   Kookschrift



2015-4395

Deze zuidvruchtenkoek is een variatie op het recept van het dadel-walnotenbrood, en net zo makkelijk gemaakt.
Ook deze koek is lekker bij de koffie of thee, en ook bij een picknick kan ie prima.

Je hebt nodig:
100 gram grote gedroogde vijgen
ca. 125 gram dadels (medjoel of mozafati)
75 gram gedroogde abrikozen
170 ml water
50 gram boter, plus iets om in te vetten
snufje zout
3/4 theelepel natriumbicarbonaat
100 gram palmsuiker
1 theelepel vanille essence
ca. 50 gram gemalen gedroogde vijgen *)
1 1/2 losgeklopt ei
225 gram speltbloem

Verder heb je nodig:
een snijplank, een mes, een kom, een pannetje, een (houten) lepel, klein stukje bakpapier, een cakevorm, een (taart)rooster

En zo maak je het:
1. Snij de vijgen in reepjes, verwijder de steelaanzet.  Snij de dadels in stukken, verwijder de pitten. Was de abrikozen en snij ze in reepjes. Doe het fruit in de kom.
2. Voeg de suiker, de vanille essence en de gemalen gedroogde vijgen eraan toe.
3. Vet de vorm in met boter, en leg een velletje bakpapier op de bodem, zodat straks de gare koek  makkelijker uit de vorm komt. Verwarm de oven voor op 175-180 graden.
4. Doe het water met de boter in het pannetje, en verhit het tot aan het kookpunt. Schenk dit over het gedroogde fruit en de suiker in de kom, voeg zout, natriumbicarbonaat en losgeklopt ei toe, en roer tot de suiker is opgelost.
5. Doe de bloem erbij en roer tot een smeuig dik beslag. Schep het in de klaargemaakte vorm.
6. Schuif de vorm in het midden van de oven, verlaag de temperatuur naar 160 graden, en bak de koek 70 tot 80 minuten. Controleer op gaarheid met breipen/satestokje.
7. Laat ca. 10-15 min afkoelen in de vorm, en keer hem dan op een rooster om verder helemaal af te koelen.