Eieren - dooiers en witten

Hoe vaak komt het niet voor dat je van een ei slechts de dooier nodig hebt, of alleen het wit.
Dan zit je met of een eiwit of een dooier waar je niet meteen een toepassing voor hebt. En weggooien is zonde!
Een eidooier kan je wel een dag in de koelkast bewaren onder een laagje melk. Maar een eiwit? In de koelkast kan je het afgedekt nog wel een halve dag bewaren maar ideaal is dit niet.
Maar wat dan ermee doen? Misschien heb je wat aan de volgende tips:

Eidooier kan je gebruiken

  • om melk te binden, om bv. vla of pudding te maken, je hebt dan minder zetmeel (als bloem) nodig. Een crème anglaise (engelse crème) is een dunne vla (van melk) die gebonden wordt met uitsluitend eidooier; suiker en vanillemerg worden als smaakmakers toegevoegd. Een creme anglaise is de basis van de klassieker “oeufs à la neige”.
  • om banketbakkersroom te maken. De ingredienten zijn nagenoeg hetzelfde (wel in andere hoeveelheden) als bij de engelse crème, echter bij de banketbakkersroom wordt ook wat bloem gebruikt. Banketbakkersroom is veel dikker dan de crème.
  • als basisingredient voor mayonaise. Met eidooier, olie, wat azijn of citroensap en een smaakmaker als bv. mosterd of peper en zout maak je zelf je mayonaise.
  • om amandelspijs te verrijken en beter verwerkbaar te maken.

En de toepassingen van een eiwit:

  • Eiwitten zijn de basis van meringues (schuimgebak). Een eiwit is snel stijfgeklopt met wat suiker of honing en de meringues zijn na een uurtje in de oven al klaar.
  • Bij een soufflee kan een extra eiwit geen kwaad, de soufflee wordt er alleen maar luchtiger door.
  • Ook het beslag van een yorkshire pudding (wat gebruikt wordt bij het engelse gerecht “toad in the hole”) rijst beter wanneer er een extra eiwit aan wordt toegevoegd.
  • Het dessert “Haagse bluf” bestaat uit stijfgeklopte eiwitten, bessensap en suiker.
  • Het met iets suiker of honing stijfgeklopte wit van een ei doet het ook goed als garnering op een toetje.
  • Met een eiwit maak je prachtig, stevig glazuur voor gebak; en volgens dezelfde procedure maak je er ook snoepgoed van.
  • In plaats van een omelet kan je ook alleen het wit van een ei in de koekenpan bakken. Lekker op een boterham.