Appelstroop

Herfst! Favoriet seizoen met gouden zonlicht, frisse lucht en de overvloed van Moeder Natuur. Regelmatig er even op uit om een frisse neus te halen. En dan nooit met lege handen thuiskomen. Het hoeft niet veel te zijn, een enkel blad met prachtige herfstkleuren is een echte schat.
Maar soms wil ik toch wel meer dan een blad. Dan trek ik erop uit met een extra tas opgepropt in mijn jaszak en ga ik op zoek naar wild fruit. Zo had ik laatst al eens een paar kilo peren van een verwilderde boom meegenomen, en vorig weekend ben ik op appeltocht geweest.
Plukken hoefde ik niet, de wind had een flink handje geholpen door de takken te schudden en de appels lagen voor het oprapen. Dat heb ik gedaan en zodoende kwam ik thuis met een paar kilo kleine, zure maar wel rijpe appels.
En dan moet je ermee aan de slag.
Nou had ik al bedacht dat ik zelf eens appelstroop wilde maken, de pure versie, zonder suikerbieten erdoor, en zonder toevoegingen. Geen suiker, geen conserveermiddel, niks van dat alles. De suiker van de appels vangen als het ware was mijn gedachte, en het natuurlijke vruchtenzuur van de appels zou conserveermiddel genoeg zijn.

Eigenlijk is het recept heel simpel. Sap maken van appels en dat inkoken tot stroop.
Gistermiddag heb ik de gewassen en in stukken gesneden appeltjes *) opgezet in een grote pan met met een laagje water en het even gekookt tot ze zacht waren. Daarna de hele boel overgedaan in een schone theedoek om het sap eruit te laten lekken. De theedoek leg je daarvoor in een vergiet of je hangt hem op, boven een schaal waar het sap dan ik kan druppelen. Om het meeste eruit te halen heb ik ook flink in de zak met pulp geknepen. Je krijgt dan veel meer sap, dat isĀ  dan wel troebel. Maar omdat het sap voor stroop bedoeld was is dat niet erg. Het resultaat was meer dan een liter sap van 2,5 kilo schoongemaakte appeltjes.

En vandaag heb ik dat ingekookt tot stroop. Puur sap. Af en toe roeren. Zienderogen wordt het stroperiger. Als je denkt dat de stroop dik genoeg is (dat is een kwestie van schatten) draai je de warmte bron uit en schenk je de stroop in schoongemaakte potten.

Natuurlijk heb ik ook een likje geproefd van mijn eerste zelfgemaakte appelstroop, en de smaak is Puur! Maar ik denk dat ik een volgende keer wel met wat zoeter fruit erbij aan de gang ga, zoete appels of een mengsel van wilde appeltjes en zoete peren.

*) Schillen is niet nodig en ook de klokhuizen kan je laten zitten. Wel moet je beurse (van het vallen) en beschadigde (bv. vogel- of insectenvraat) plekken wegsnijden.

Dit recept zit in:

Type: fruit, inmaak, pitvruchten