knipsels e.d.

Bewaren of opruimen?

Herfst, tijd van loslaten. En dat betekent ook: Opruimen. Dat schuif ik vaak voor me uit, maar als ik dan eenmaal in de stemming ben, dan gebeurt er ook wat. Zo pakte ik de map met oude knipsels. Die ik eigenlijk niet weg wilde doen, want waarom had ik ze anders bewaard? Goed, ik werk me dus door al die papieren heen: Losse uitgescheurde bladzijden, krantenknipsels, overgeschreven informatie en losse notitites. Een originele groente- en fruitkalender. Tip-culinair tijdschriften. Informatiebladen van o.a. Lima en Voedingscentrum. Een schat aan informatie!

Uitzoekerij

Niet alleen voedingsinformatie en recepten voor gerechten, ik vond tussen alle papieren ook handleidingen om zelf papier en houtkool te maken. En hoe kwamen die borduurpatronen er nou tussen? Nadat ik de map had doorgewerkt had ik twee stapels, één voor wat weg mocht, en één die weer terug in de map moesten. Waarbij die laatste stapel groter was dan de eerste. Dus…. als ik echt met resultaat wil opruimen zal ik er nog eens kritisch doorheen moeten.

Herinneringen

Sommige dingen kunnen echt niet weg omdat het dierbare herinneringen oproept. Zoals dat café-bonnetje met een recept voor gekruide azijn. In het handschrift van mijn vader, met extra opmerkingen in mijn eigen handschrift. Mijn vader was vrijwilliger in het dorpshuis. Hij kookte wekelijks een maaltijd, en zorgde voor gedekte tafels bij feesten en partijen. Vandaar dat notitieboekje dat hij ook gebruikte voor eigen invallen. Zo heeft mijn zus het recept voor zijn “slaatje” op zo’n blaadje, en ik vond tussen de knipsels zijn recept voor opgietazijn voor zure inmaak.

Dapper doorgaan

Maar, mezelf vermannend, liep ik nogmaals de map door. En verbande alle overgeschreven recepten waarvan ik weet dat ik die nooit zal gaan maken naar de oud-papierbak. (Goed, dat papier-recept mag wel blijven, dat kan altijd nog van pas komen). De Tip culinaire tijdschriften (geprijsd met fl. 5,95) zijn, ondanks dat het nu collectors items zijn, helemaal achterhaald door de gratis supermarkt magazines. Het gaat me aan het hart, maar ook die gaan weg.  Kijk, dat scheelt, nu is de map aanzienlijk geslonken!

 

Dit bericht zit in:

Tag: herfst, kritisch