Bloedgroepdieet

De meningen over dit dieet zijn verdeeld, de een ziet het als de doorbraak op gezondheidsgebied en zweert erbij, een ander ziet in dit dieet een onverantwoord, zelfs gevaarlijk voedingsadvies.
Of het nou het een of het ander is, je kan daar pas over oordelen wanneer je beschikt over voldoende informatie en bevindingen van mensen uit de praktijk.

De man achter het bloedgroepdieet is Peter d’Adamo. Het is in medische kringen een bekend feit dat verschil in bloedgroep ook verschil in bevattelijkheid voor sommige ziekten met zich meebrengt. Het uitgangspunt van d’Adamo was dan ook dat de bloedgroep een biologisch profiel heeft en de sterkte van het immuunsysteem en het spijsverteringsstelsel bepaalt.
Het bloedgroepdieet steunt niet op wetenschappelijke inzichten, de theorie erachter is gebaseerd op de evolutie van de mens. Heden ten dage onderscheiden we de bloedgroepen O, A, B en AB, welke zijn ontstaan ten gevolge van het veranderende voedselaanbod en leefwijze in dit evolutionaire proces.
We dienen ons dieet en leefwijze dan ook op onze bloedgroep af te stemmen.

Volgens het verloop van onze evolutie hanteren we deze volgorde in de groepen: O, A, B, AB.

  • Bloedgroep O: De bloedgroep van de oermens, die om zijn voedsel te bemachtigen een actief leven leidde en zich niet langdurig op een plek vestigde. Het voedsel van deze jager-verzamelaars bestond voor een groot deel uit dierlijke voeding, verder vergaarde hij een grote verscheidenheid aan plantaardig voedsel dat hem koolhydraten en de nodige vitaminen en mineralen leverde.
    De moderne mens met bloedgroep O eet dan ook volgens dit dieet veel dierlijke producten (vlees, vis, eieren), groenten en fruit.
    Granen (vooral tarwe!) en peulvruchten slechts zeer beperkt eten.
  • Bloedgroep  A: Veranderingen in o.a. klimaat zorgden dat de jager-verzamelaar zijn nomadische leefwijze verruilde voor een boerenbestaan. Hij trok niet meer in het rond, maar vestigde zich in kleinschalige agrarische gemeenschappen, waar de voorheen zo moeizaam vergaarde granen en erwten op eigen akkertjes konden worden verbouwd. Het accent verschoof naar een meer vegetarische leefwijze.
    Volgens het dieet eet de moderne mens met bloedgroep A voornamelijk vegetarisch.  Veel granen, peulvruchten, groenten en fruit en ook vis maken deel uit van het menu.
    Vlees niet of spaarzaam gebruiken.
  • Bloedgroep B: Wat het ontstaan van bloedgroep B heeft veroorzaakt is niet bekend, wel is het een feit dat deze bloedgroep veel voorkomt bij Aziatische mensen, waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig van de steppen in Centraal Azië. De steppen waren te droog voor landbouw, irrigatiesystemen mislukten en dit leidde tot de opkomst van een bevolking van veehoudende nomaden, het voedselpatroon werd daaraan aangepast.
    Het dieet voor de moderne mens met bloedgroep B is redelijk gevarieerd: Vlees, granen, peulvruchten, groenten, fruit. Dit type mens is de enige die goed zuivel kan verdragen, dus ook dit is onderdeel van zijn dieet.
  • Bloedgroep AB: Deze bloedgroep is betrekkelijk nieuw. Pas de laatste 1000 jaar is er sprake van deze bloedgroep, en het fijne ervan is nog niet doorgrond. Daarom wordt ook wel gesproken over “het mysterie” als we het hebben over mensen met deze bloedgroep.
    Mensen met bloedgroep AB kunnen nog het meest gevarieerd eten van allemaal. Zij moeten echter wel voorzichtig zijn met tarwe.

Het dieet is bedoeld als gezonde leefwijze overeenkomstig met je bloedgroep. Het is niet bedoeld als afvaldieet hoewel het wel ingezet wordt als een middel tot gewichtsregulatie.

Een nadeel van dit dieet is dat er in sommige gevallen moeilijk mee om te gaan is in de alledaagse praktijk van een gezin.  Als iedereen dezelfde bloedgroep heeft is er niets aan de hand, maar wanneer er verschillende bloedgroepen voorkomen in het gezin kan het lastig worden.
Mijn bloedgroep is anders dan die van mijn man en toen ik dit dieet een jaar of 15 geleden “tegenkwam” was ik aangenaam verrast over sommige voedingsadviezen, zo was ik al mijn hele leven gek op tomaten, terwijl mijn man er geen echte fan van was. Andersom vond hij meloen heel lekker terwijl het mij niet zo kon bekoren en ik er toen ik nog een kind was zelfs van gruwelde! Toen ik zag dat volgens het dieet deze voedingsmiddelen voor verschillende bloedgroepen bestemd waren vielen voor mij een aantal puzzelstukjes op hun plaats.

Bronnen:
DietCetera
Natuurdiëtisten Nederland
http://www.bloedgroepdieet.org/

 

Dit bericht zit in:

Tag: diëten, links

Categorie: Keukentafel