Bramen

Bramen en vossen

Augustus is de tijd om bramen te plukken!
Bramen zijn volgens mij wel de meest geplukte vrucht in het wild, en ik denk dat bijna iedereen wel eens bramen heeft geplukt.
Toen mijn kinderen klein waren en wij bramen gingen zoeken in de duinen, waarschuwde ik ze altijd dat ze de vruchtjes niet in hun mond mochten stoppen. Wacht even, maar daar zijn ze toch voor bedoeld? Ja, dat klopt, maar het scheen dat er vossen in de duinen rondliepen die besmet waren met lintwormen. En om het zekere voor het onzekere te nemen, aten wij de in het duin geplukte bramen niet rauw.

Vossen, lintwormen en bramen

Hoe zit dat dan met die vossen, lintwormen en bramen? Eigenlijk is het heel simpel, maar daarom niet minder lastig. Met de uitwerpselen van een besmette vos komen er eitjes van de lintworm mee. Komt zo’n hoopje op of bij een bramenstruikje terecht dan is er (een kleine) kans op besmetting naar de mens die daarvan zou eten. De besmetting openbaart zich pas na jaren, maar dan is het doorgaans wel te laat om te behandelen. Dus geen bramen plukken dan maar? NATUURLIJK WEL! Als je de bramen kookt, door er jam of vruchtensaus van te maken, dan is er geen vuiltje meer aan de lucht. Maar dus niet rauw eten.

Voorzorg

Ik heb even een klein onderzoek gedaan *) naar deze vossenlintworm. De besmette vossen lopen rond in Midden- en Zuid Europa. Dat betekent dat er in Nederland ook vossen met lintwormen voorkomen, met name in Oost Groningen en Zuid Limburg.
Wildplukken in deze gebieden moet met extra voorzichtigheid gebeuren, de instanties waarschuwen om handschoenen te dragen. Natuurlijk geldt dit niet alleen voor de bramenpluk. Alle bosvruchten, paddenstoelen, en gevallen of op de grond gekweekt fruit en groenten zouden besmet kunnen zijn. Voorzorg bij plukken, rapen of oogsten en daarna goed verhitten is dan ook de boodschap.

*) Geraadpleegde bronnen: Voedingscentrum en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Tineke, augustus 2013

Dit bericht zit in:

Categorie: Keukentafel

Tag: wildpluk