British Food

Dit engelse boek pak ik steeds vaker want het is heerlijk leesvoer en de foto’s en illustraties mogen er ook zijn.
Wat mij vooral aanspreekt is het eerste deel waar de Britse regio’s aandacht krijgen, dit behelst ongeveer een kwart van het boek. Deze hoofdstukken beginnen alle met een speelse topografische illustratie van iedere regio, daarna wordt uitgebreid ingegaan op de voedselprodukten uit de betreffende regio. Dit alles voorzien van mooie foto’s van het landschap met nadruk op de relatie tot voedsel, en illustraties van fruit, groente, kaas, etc. In een kader op de laatste bladzijde van deze hoofdstukken staat een overzicht van de food-festivals in de regio.

Het receptendeel neemt het grootste deel van het boek in beslag. De hoofdstukken zijn ingedeeld naar soort gerecht:

  • Soepen en voorgerechten,
  • Lichte maaltijden en snacks,
  • Hoofgerechten (Vlees -per soort-, Wild en gevogelte, Orgaanvlees, Vis en schelpdieren en Vegetarisch),
  • Bijgerechten, Groenten en Salades
  • Puddingen en desserts
  • Gebak
  • Brood
  • Inmaak

Hier vind je de recepten voor gerechten die volop gebruik maken van alle Britse voedselprodukten, natuurlijk ontbreken de talloze streekgerechten niet. Om enkele voorbeelden te noemen:

  • Cock-a-leekie soup (Schotland)
  • Irish stew (Noord-Ierland)
  • Poacher’s pie (Oosten)
  • Welsh cockle pie (Wales)
  • Cabbage and hazelnutrolls (Zuid-oosten)
  • Cumberland Rum Nicky (Noorden)
  • Bakewell pudding (Midlands)
  • Devon flats (Westen)

Een inhoudsopgave en een voorwoord van de hertogin van Kent vind je voor in het boek. In het laatste deel staan in het hoofdstuk “From the shop to the kitchen” aanwijzingen voor aankopen en bewaren van voedsel. Aansluitend vind je tijdbesparende tips over bereidingen in de magnetron. Daarna nog een groente- en fruitkalender. Een alfabetische index sluit het boek af.
De pagina’s zijn genummerd en voorzien van een hoofdstukaanduiding.


The dairy book of British Food – over 400 recipes for every occasion
een uitgave van the Milk Marketing Board ter gelegenheid van het British Food and Farming Year 1989
Engelstalig
Hardcover, 320 pagina’s
Published by Ebury Press, Division of the Magazine Company Ltd, London
Distributed by The Dairy Industry
First impression 1988
Text copyright © 1988 the Milk Marketing Board, Jarrold & Sons Limited and
The National Magazine Company Limited
Recipe photograph copyright © 1988 The National Magazine Company Limited
Illustrations copyright © 1988 The National Magazine Company Limited
ISBN 0 85223 7359
Gekocht tweedehandsboekenmarkt, januari 2018, € 1,00

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: herkomst