Brouw het zelf

Wat een heerlijk verjaardagscadeau was dit boek! Het staat vol met recepten voor bier, wijn en likeuren. Bij het openslaan verzeilde ik meteen in een lekkerland van drankjes.
In de  jaren zeventig kocht ik in London bij “Boots the chemist” van die thuisbrouwpakketten voor diverse bieren, waarmee mijn vader zich naar hartelust uitleefde. En met gistingsflessen aan weerskanten van de pendule op de schoorsteenmantel werd bij ons thuis de wijnmakerij beoefend. Maar met likeur had ik me nog nooit intensief mee beziggehouden. Ik popelde dan ook om met de recepten uit dit boek te beginnen.

Meteen na mijn verjaardag ging ik aan de slag, met jenever als basisalcohol omdat dat het enige was wat er op dat moment in huis voorhanden was. Binnen geen tijd stond er een rabarber-vanillelikeur in wording op de vensterbank. Eigenlijk wist ik wel dat ik een betere alcohol als basis moest nemen, de slijter zag me die zomer dan ook meerdere keren langskomen voor gin, wodka en whisky. En het aantal flessen op de vensterbank groeide, want het boek stond vol met de meest lekkere drankjes, met daarbij genoeg speelruimte om van het recept af te wijken.
De vele foto’s maken dat je er nog meer zin in krijgt en amper kan wachten tot de weken zijn verstreken en het moment van proeven is aangebroken.
Tel daarbij op de verhalen uit de praktijk die de schrijvers, twee dorstige tuiniers, op een smakelijk manier brengen, dan weet je: Dit boek pak ik vaak, om recepten uit te maken, en om lekker in te lezen.


Brouw het zelf – Maak je eigen bier, wijn, cider en andere drankjes
Nick Moyle & Richard Hood
Een uitgave van Forte Uitgevers BV, Baarn
Oorspronkelijke titel: Brew It Yourself
Vertaling: Ghislaine de Thouars/Vitataal
Redactie en productie: Vitataal, Feerwerd
Omslagontwerp: Elixyz Desk Top Publihing, Groningen
Opmaak binnenwerk: Studio Spade, Voorthuizen
© 2015 Watkins Media Limited, London
Tekst © 2015 Two Thirsty Gardeners Ltd.
Foto’s © 2015 Two Thirsty Gardeners Ltd.
© 2016 Forte Uitgevers BV, Baarn
© 1986 Nederlandse editie, Uitgeverij M & P, Weert
ISBN 978 94 6250 120 1 / NUR 447
Gekregen als verjaardagscadeau 2016

Dit bericht zit in:

Tag: boeken, drank

Categorie: Boekenplank