Candida dieet

Een hoop mensen hebben te kampen met een candida-infectie (of denken hieraan te lijden, i.e. candida syndroom) en nemen dan hun toevlucht tot een zgn. candida-dieet.

Wat is eigenlijk candida?
Men noemt dit vaak een schimmelinfectie, hoewel candida eigenlijk geen schimmel is maar een gist, nl. Candida albicans. Deze komt van nature voor op en in het menselijk lichaam; hij gedijt het beste in een warme, vochtige omgeving, zoals in huidplooien (liezen), in slijmvliezen (mond, darmen, vagina). Gezonde mensen hebben in normale omstandigheden geen last van de Candida albicans.
Echter, als de normale gezonde omstandigheden veranderen kan de candida zich snel vermeerderen waardoor er pijn- of jeukklachten op de aangedane lichaamsdelen ontstaan.

Wat wordt verstaan onder een candida-dieet?
In de meeste gevallen betekent het een drastische verandering van je eetpatroon.

Globaal gezegd laat je de volgende voedingsmiddelen staan:
– Geraffineerde suikers
– “Witte” (geraffineerde) koolhydraten (o.a. wit meel, witbrood, witte (gepelde) rijst, pasta)
– Gegiste producten (brood bereid met gist), gistvlokken, bouillonpoeder of -tabletten met gist (en dat zijn de meeste!), zuurkool, alcoholische dranken etc.
– Schimmels of met schimmel bereide producten (o.a. champignons en andere paddenstoelen, ketjap, miso, blauwe kaas, witschimmelkaas)

Voorts is het ook beter om het volgende te vermijden:
– Peulvruchten (hieronder vallen ook pinda’s en sojaproducten).
– Gedroogde (zuid)vruchten, vruchtensappen, frisdrank.
Het komt erop neer dat suiker en zetmeel alsmede schimmels en gisten vermeden worden.

Dat bij bepaalde klachten het kritisch kijken naar je eetpatroon zin heeft bewijst het volgende verhaal van een Eetweetjes-bezoekster:

[begin tekst]
Een Nare Kwaal

Een paar jaar geleden begon mijn huid te jeuken. Op mijn heupen en dijen verschenen flinke eczeemplekken. Op een schaal van 1 t/m 10 kreeg de jeuk een cijfer 8. Hormoonzalf van de dokter hielp niet. Een prednisonkuurtje hielp ook niet. De dermatoloog schreef een flinke stootkuur prednison voor maar ook dat hielp niet. Inmiddels was de uitslag geen eczeem meer maar netelroos. Ik zat van top tot teen helemaal onder. De jeuk kreeg inmiddels een cijfer 12. Alternatieve therapie (erg duur) hielp wel maar alleen als ik daar geweest was en maar voor een paar dagen. Zo heb ik een maand of negen doorgesukkeld. Slapen was bijna onmogelijk. Leven was eigenlijk ook een beetje onmogelijk.

Toen heb ik het heft zelf weer in handen genomen. Op internet een candida-dieet opgezocht. (Gekocht en betaald). Omdat ik vegetarisch eet kon ik me niet geheel daaraan houden. Mijn dieet werd dus nog strenger. Ik at in die tijd veel verse rauwe groenten en fruit. Gekookte (zilvervlies)rijst met licht roergebakken groenten. Gebakken eieren met groenten erin (boerenomelet). Kwark en yoghurt. Waar mogelijk biologisch. (Niet altijd budget voor). Weinig zout en kruiden. In het geheel geen suiker, snoep en dergelijke ongein. Geen brood, weinig pasta en in het geheel geen peulvruchten. Wel rijstwafels en pure roggecrackers met een plakje jonge kaas of een schraapje kokosolie (schimmelwerend). Elke ochtend een glas water met een uitgeperste citroen. Het verschil tussen ontbijt, lunch en diner telt niet meer. Zodra ik trek kreeg meteen iets eten, anders ga je het niet redden en dan vergrijp je je aan foute zaken.

Het was zeker de eerste week erg zwaar. Maar het resultaat liet niet echt lang op zich wachten. Na een paar weken merkte ik verbetering. Die zette zich snel door. Na ca. 3 maanden dit barbaarse dieet gevolgd te hebben was mijn huid weer normaal. De angst om dit terug te krijgen heeft mij nog heel lang geplaagd.
Ik eet inmiddels weer gewoon wat ik wil (wel vegetarisch). Ik snoep niet meer zo onbeheerst maar lust graag ijs en gebak. Tot op de dag van vandaag heb ik het niet meer terug gehad.

[einde tekst]

Ik wil volledigheidshalve opmerken dat de Maag-lever-darm Stichting waarschuwt voorzichtig te zijn met het candida dieet omdat het een erg streng dieet is. Hierdoor kunnen wanneer het dieet (langdurig) wordt volgehouden tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan waardoor de klachten juist kunnen verergeren. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat Candida de eerder genoemde uiteenlopende klachten kan veroorzaken.
Neem bij klachten altijd contact op met een arts, verander nooit zomaar je normale eetpatroon naar dit dieet.
Zoals in het bovenstaande verhaal al wordt vermeld is het dieet zwaar en zeer beperkt, de schrijfster eet inmiddels weer veel uitgebreider, maar door schade en schande wijs geworden bekijkt ze haar suiker- en zetmeelgebruik nu een stuk kritischer.

Bronnen:
Candida.nl
Candida-dieet
Maag-lever-darm Stichting

 

Dit bericht zit in:

Tag: diëten, suikervrij

Categorie: Keukentafel