Carnegie Treasures Cookbook

Carnegie Treasures Cookbook

Het Carnegie Treasures Cookbook is er een uit de categorie “Museum-kookboeken”. In het voorwoord geeft James Beard, in zijn studententijd een vaste bezoeker van het museum, uitleg hoe dit genre is ontstaan.
“Even snel” een impressie van dit boek weergeven is er niet bij. Het is zo mooi en compleet! Een snel schrijfseltje zou hier geen recht aan doen.

De opbouw

Goed, wat biedt dit boek dan allemaal? Naast een index en inhoudsopgave vind je een prachtige selectie uit de collectie van het Museum of Art Carnegie Institute. Daarnaast vind je per kunstwerk een bijpassend feestelijk menu. Verder nog een aanvullend receptendeel, ingedeeld op soort gerecht.

De inhoud

De menu’s en recepten zijn voor ontbijt, picknick, souper, feestmaaltijd, en nog meer. Voor kleine etentjes, diners aan tafel, picknicks, of voor grote buffetten. Bij ieder menu hoort ook een wijnadvies. (Ja, ook bij het ontbijt). En dat opgeluisterd met mooie foto’s.
Niet alleen van de kunstwerken is er een afbeelding, ook bij de menu’s vind je een foto. Die kan variëren van een mooi stilleven van het hoofdingrediënt van het bijbehorende schilderij, of een mooie set-up van een gedekte tafel.
Een introductie over het hoe en waarom van het menu. Alle menu’s zijn compleet met uitgewerkte recepten. Met daarbij de vermelding van de bedenker van dat recept.
Informatie over de achtergronden van de kunstwerken en de kunstenaar ontbreekt niet. En een klein gedichtje of een citaat maakt het compleet.

De kunstwerken

De gekozen schilderstukken zijn divers. Je vind o.a. klassieke werken (Frans Hals) via het impressionise (Cézanne, van Gogh) tot Moderne kunst (Georgia O’Keeffe, Stuart Davis). Naast schilderwerken vind je ook andere kunstvormen zoals de Chinese vaas uit de 11e eeuw van de Sung dynastie, maar ook het vergulde bronzen beeld “Victory” van Auguste Saint-Gaudens.

De finishing touch

Het voorwoord is van de al eerder genoemde James Beard, en de inleiding is geschreven door James M. Walton en John R. Lane.

Voorin vind je de inhoudsopgave naar soort gerecht. Achter in het boek is een uitgebreide index. Waarbij dus nog meer recepten zijn weergegeven, die verband houden met de al bij de kunstwerken gegeven recepten. Op een lijstje bij het het soort gerecht staan verwijzingen naar de bij de kunstwerken gegeven recepten.
En, last but not least, een dankbetuiging aan allen die hebben meegewerkt.


Carnegie Treasures Cookbook
A rare collection of menus, recipes, and settings for special occasions from the Museum of Art, Carnegie Institute
Women’s Committee, Museum of Art Carnegie Institute, Pittsburgh, Pennsylvania
Hardcover, engelstalig, 292 pagina’s

Edited by Edith H. Fisher
Designed by Frank Garrity, Frank Garrity Graphic Design
Written by The Cookbook Committee, assisted by Wolfe/Lewy Associates
Food and settings photographed by Tom Barr
Photography styling and design by George A. Griffith and Thomas J. O’Brien
Food consultant Dana Kline
Illustrations only © 1984 the Museum of Art, Carnegie Institute
First published 1984, first edition

Printed in Japan
ISBN 0-689-11428-1

Gekregen in 2013 van familie

 

 

Dit bericht zit in:

Tag: boeken, feestelijk

Categorie: Boekenplank