De E in je eten

Alles over de E-nummers en andere toevoegingen aan ons voedsel
Geheel vernieuwde en sterk uitgebreide editie!

Die wil ik!

Vanaf het moment dat ik dit boek bij mijn zus op de plank zag staan wilde ik het ook hebben. En, heel lief, het jaar daarop gaf ze me voor mijn verjaardag mijn eigen exemplaar. Dat is nu ruim twintig jaar geleden. Maar tot op de dag van vandaag pak ik het boek nog vaak van de plank. Ik ben nu eenmaal een kritische consument.

Vreemde toevoegingen

Vanaf de jaren tachtig kwamen er in sneltreinvaart meer en meer vreemde namen en codes op verpakte voedingsmiddelen te staan. Het werd toen overduidelijk dat er een naslagwerk als dit moest komen.
Het geeft een duidelijke uitleg over

  • etikettering,
  • de verschillende groepen additieven,
  • het proces tot goedkeuring van een additief,
  • en mogelijke bijwerkingen van bepaalde E-nummers.

Een flink deel van het boek is gewijd aan een bespreking van de additieven, op volgorde van het (E-)nummer.
Verder vind je een inhoudsopgave, register, verklarende woordenlijst en een aantal nuttige adressen.

Actueel

De uitgave is al ettelijke decennia oud. Toch biedt het nog steeds voldoende informatie over al die niet-voedingsmiddelen die aan ons voedsel worden toegevoegd.

De inhoud

Etikettering

De regelgeving omtrent het etiketteren van voedingsmiddelen is onlangs (per 13 december 2014) aangepast. Toch klopt de informatie in dit boek in grote lijnen nog steeds.

Additieven algemeen

Het hoofdstuk over de additieven in het algemeen is zeer compleet.
Additieven kunnen zowel natuurlijk als synthetisch zijn. De natuurlijke stoffen komen in de natuur voor, en worden al of niet op chemische wijze gewonnen. Aan de andere kant zijn er de geheel synthetische additieven, die komen dus niet in de natuur voor maar worden bereid door uiteenlopende chemische reacties in fabrieken. Een derde categorie zijn de natuur-identieke stoffen. Deze zijn chemisch gezien volkomen gelijk aan in de natuur voorkomende stoffen. Maar ze worden d.m.v. chemische reacties uit heel andere grondstoffen samengesteld.
Daarnaast wordt uitgelegd waarom de voedingsmiddelenindustrie zo gretig gebruik maakt van de additieven.

Toxicologie

De toxicologie bestudeert de werking van giftige stoffen op biologische systemen. Het zijn de toxicologen die onderzoeken of een stof wel of niet een goedgekeurd E-nummer krijgt. Aan de hand van een uitgebreid stap-voor-stap voorbeeld wordt deze procedure uitgelegd.
Sommige additieven hebben een zgn. voorlopig nummer, dus nog zonder de “E”. Deze stoffen worden al wel toegepast maar hebben nader onderzoek nodig naar de veiligheid.

Risicogroepen

Kinderen en bejaarden zijn kwetsbaar en vormen dus risicogroepen. Ook mensen met bepaalde storingen in de werking van organen vormen een risicogroep.
Verschillende symptomen kunnen zich dan voordoen, hiervan vind je een opsomming. Ook meer algemene klachten zoals snel moe zijn en hoofdpijn worden vermeld. Met daarbij de kanttekening geplaatst dat dit zowel aan additieven als natuurlijke voedingsmiddelen kan liggen.
Leidraden worden gegeven met te vermijden additieven bij baby’s en kleine kinderen. Verder hebben de schrijvers op grond van persoonlijke afweging een eigen lijst met discutabele additieven samengesteld.

Additieven afzonderlijk

De omschrijving van de afzonderlijke additieven beslaat het grootste deel van dit werk. Deze zijn op (E-)nummer gerangschikt. Als koptekst bovenaan de pagina’s is de additievengroep (kleurstoffen, emulgatoren, glansmiddelen etc.) vermeld.
Bij ieder additief is informatie te vinden over oorsprong en winning/bereiding, toepassing, effecten (bij proefdieren en mensen). Ook leren we aan welke producten het o.a. wordt toegevoegd. Plus hoeveel van het additief is toegestaan per product. En als laatste nog evt. opmerkingen (denk daarbij aan een verbod van dat specifieke middel in bepaalde landen).

Praktische tips

Aan het slot van het boek vind je nog een aantal praktische tips om zoveel mogelijk additief-vrij te leven. Dit bv. door het vermijden van kant- en klare maaltijden, felgekleurde dranken en snoep e.d. Daarbij adviseren de schrijvers om zoveel mogelijk voedsel zelf te bereiden van verse producten. En dus de instantpoeders, taartmixen, maaltijdpakketten etc. te laten staan.


De E in je eten

Door Maurice Hanssen en Jill Marsden
Oorspronkelijke titel: The New E for Additives
vertaald en bewerkt door Dr. Th.P. Groen
Uitgeverij Zomer en Keuning, Ede/Antwerpen
2e druk, geheel vernieuwde editie
© 1987, 1988 Maurice Hanssen
© 1989 Nederlandstalige editie: Zomer en Keuning Boeken B.V., Ede
Paperback – 320 pagina’s
ISBN 90 210 1222 7
Gekregen in 1993 als verjaardagscadeau

Dit bericht zit in:

Tag: additief, herkomst, kritisch

Categorie: Boekenplank