De joodse keuken
De Joodse keuken is een boek dat ik af en toe uit de kast pak, en dan niet meteen om er een recept in op te zoeken, maar meer om even sfeer te proeven. De ondertitel geeft het ook al aan: Recepten en verhalen uit de hele wereld. Het valt voor mij ontegenzeggelijk in de categorie “kookboeken met meerwaarde”. Vandaar dat ik heb besloten om ook dit boek op de Eetweetjes-boekenplank te zetten.
Veelomvattend
Wat kan ik over dit boek schrijven? Dat is niet zo in een paar woorden te vangen. Het bevat uitgebreide informatie, maar hoe dit nu weer te geven? Om te proberen de structuur te vatten ben ik weer begonnen met de inleiding door te lezen. En opnieuw raak ik afgeleid, het is als een winkel waar je over alle afdelingen kunt struinen. Zelfs de winkel speelt een rol in dit boek. En dan met name de “Titanic” in Manchester. Een typisch joodse winkel met strikt gescheiden afdelingen voor vlees en zuivel.
De gerechten
De recepten zijn onderverdeeld naar Joodse wijze: Zuivel, Vlees en Pareve. Gerechten die geen vlees en geen zuivel bevatten vallen onder pareve. Deze mogen zowel bij de vleesgerechten als bij de zuivelgerechten worden opgediend. Immers, en ook daar geeft het boek veel informatie over, de Joodse keuken is strikt gebonden aan de spijswetten op basis van de kasjroet. Voedsel, en de bereiding en het eten ervan gebeurt volgens strikte regels, door religieuze wetten verordonneerd.
Complete informatie
Hoe moet ik dat alles nu samenvatten? De recepten, hoe geef ik die hoofdstukken weer? En verder nog al die extra verhalen die steeds weer opduiken tussen de recepten door? Maar ook de kleurige foto’s die de verhalen verlevendigen. En dan de gezegdes en moppen die af en toe op een bladzijde opduiken. En niet te vergeten de achtergrondinformatie bij de gerechten.
Kortom, niet een boek om even snel een receptje van het een of ander op te zoeken. Al bevat het wel een inhoudsopgave en uitgebreid register. Maar in de eerste plaats voor mij een heerlijk boek om in te bladeren en te dwalen, en vooral ook om inspiratie op te doen.
De joodse keuken – Recepten en verhalen uit de hele wereld
Clarissa Hyman
Fotografie Peter Cassidy
Oorspronkelijke titel: The Jewish Kitchen – recipes and stories from around the world
Voor het eerst verschenen in 2003 bij Conran Octopus Limited, onderdeel van Octopus Publishing Group, London
Copyright tekst © 2003 Clarissa Hyman
Speciale fotografie © Conran Octopus
Ontwerp en lay-out © Conran Octopus
Copyright © 2003 voor de Nederlandse taal Tirion Uitgevers bv, Baarn
Productie: TextCase Boekproducties, Groningen
Vertaling: TextCase, Els van Enckevort
Redactie: TextCase, Renate Hagenouw
Opmaak: TextCase, Ingrid de Klein
Omslag Nederlandse editie: Hans Britsemmer
ISBN 90 4390 480 5
Een publicatie van Tirion Uitgevers bv
Gekocht ca. 2004, bij een boekenopruiming bij Vroom en Dreesman, € 7,50