Drukke winkels

Met de aankomende kerstdagen ga je toch wat vaker boodschappen doen. Ik tenminste wel. Mijn verstand zegt dat ik me niet al te druk moet maken, maar deze dagen zijn bij uitstek geschikt om wat extra’s te doen en daarmee wil je dan goed voor de dag komen. En dat betekent: de drukte van de drukke winkels in.
Ik ben gelukkig niet meer zo gek om eind november het kerstmenu al te plannen; de ervaring leert dat ongeacht wat er op het menu staat de hoofdzaak is dat het goed bereid is. Een mooi gedekte tafel met wat versiering verhoogt de feestelijke sfeer, maar het meest belangrijke is wel goed gezelschap, of je nou met zijn tweetjes bent of met een grote groep.

Goed, iets extraas dus, dat sta ik mezelf wel toe. En daar is het addertje onder het gras, want waar mag dat extraatje dan uit bestaan? En loop ik mezelf niet voorbij door toch teveel te doen?
Soms is het extraatje een mooie fles oude malt whiskey, soms een groot stuk varkensschouder dat langzaam in de oven gegaard wordt, onderwijl regelmatig bestreken met dunne perzikensaus. Ik kan me herinneren dat we een keer een “snack-maaltijd” als kerstdiner hadden, de kinderen vonden het geweldig en smulden van zelfgemaakte kroketten (van lekker lang gestoofde runderlapjes), krokant gebakken aardappelen en een frisse appelcompote, de sla vonden ze wat minder maar die hoorde er toch echt wel bij. En natuurlijk was er ijs toe.
Een mooie kaasplank behoort ook tot het “extra”, die was vorig jaar erg goed bevallen, dus staat die ook dit jaar op tafel, bij de middagborrel.

Maar wat heb ik allemaal nog meer in huis gehaald? Een selectie:

Engelse stilton; Schotse cheddar;Camembert uit Normandiƫ; Noord-hollandse belegen van de bovenstebeste kaasboer uit eigen dorp.
Nootjes (voor gekruide zoete noten); abrikozen.
Gistermorgen liep ik even na acht uur al bij de slager: Kippedijenfilet; Runderlenderollade. Een pakket rundvlees van de boer had ik vorige week al in huis gehaald.
Meteen door naar de warme bakker: Duivekater.
Daarna naar de allochtone groenteboer voor fruit (kweevruchten; kaki’s; verse munt; gember (voor de gourmetsausjes want die maak ik natuurlijk lekker zelf).
’s Middags even op een heen en weertje naar de chinese toko in de grote stad: palmsuiker; rijstebloem; kokossiroop. Ai, dat stond niet in de schappen. Zelf maken dus!
Komende maandag ga ik verse rauwe melk halen, en dan staat ook de supermarkt nog op het programma voor wat frisdrank en de laatste dingetjes.

We zouden bijna vergeten hoe bevoorrecht we zijn dat we ons druk kunnen maken over boodschappen, in tegenstelling tot vele anderen op onze gezamenlijke Aarde.
Het is goed om daadwerkelijk even stil te staan bij degenen die het met minder moeten doen, nodig bv. iemand uit die het niet zo breed heeft. Of doneer voor een maaltijd bij een opvangcentrum, en laat het terugkerende licht zich verspreiden naar iedereen.

Dit bericht zit in:

Tag: kerst

Categorie: Keukentafel