Wildplukken van de rozenbottels

Eetbaar groen in Almere

Thema 2014 – Flevoland – thema 2014

Wildplukken in de stad

Zelfvoorzieners, en ook mensen die graag zelf hun voedsel vergaren komen goed aan hun trekken in Almere. Naast de meer dan tien volkstuincomplexen, waarvan zelfs één in een reuze kas is gevestigd, biedt deze nieuwste stad van Nederland een rijkdom aan eetbare gewassen in het openbaar groen. En de locaties van deze eetbare gewassen worden gedeeld met het grote publiek.
Diverse groepen (agrarische studenten, KNHM, Buitenstad en Almeerse weelde) zijn in de weer om de locaties te registreren. De resultaten worden doorgegeven aan de wildplukwijzer. Hierop is nu al te zien dat Almere goed is vertegenwoordigd. Want anno 2013 staan daar al 1000 locaties, voornamelijk van noten en vruchten! Bedenk wat een feest het is om samen met vrienden een uurtje te wildplukken, en daarna gezellig te eten van wat je hebt vergaard.

Voldoening

Eigenlijk is het jammer dat wij deze vaardigheid van het verzamelen van je eigen voedsel nagenoeg zijn kwijtgeraakt. In onze huidige maatschappij richten wij ons op de winkel. Echter, niets geeft meer voldoening dan het eten van een schaaltje appelmoes van zelfgeplukte en geraapte appeltjes. En wat dacht je van een snee brood met een lekkere lik zelfgemaakte bramenjam? Dat is echt smullen!
En Almere geeft je de gelegenheid om deze ouderwetse ervaringen te herontdekken.

In de praktijk

In de nazomer van 2013 had ik de kans om dit in de praktijk te brengen. Een logeeradres in de stad, en daarbij een fiets en plastic emmertjes tot mijn beschikking; zo toog ik erop uit. Samen met familie appels plukken langs de spoorbaan, dolle pret op die steile helling. En de volgende dag kwam ik met bramen, hazelnoten en rozenbottels thuis. Van de bramen maakte ik jam die ik voor mijn gastvrouw achterliet. Maar de hazelnoten en rozenbottels gingen mee naar mijn eigen huis. De rozenbottels heb ik niet verwerkt, in plaats daarvan heb ik in de herfst de pitjes gezaaid (het blijkt een koudkiemer te zijn), en ik hoop dat de kleine plantjes die ik van die prachtige rimpelroos heb komende zomer groot genoeg zijn om in mijn voortuin uit te planten. Wat een heerlijke weelde!

 

Dit bericht zit in:

Tag: diëten, herfst, thema-provincie, wildpluk, zomer

Categorie: Keukentafel