Eetbaar groen in Almere

Thema 2014 – Flevoland – thema 2014

Zelfvoorzieners, of mensen die graag zelf hun voedsel vergaren komen goed aan hun trekken in Almere. Naast de meer dan tien volkstuincomplexen, waarvan zelfs één in een reuze kas is gevestigd, biedt deze nieuwste stad van Nederland een rijkdom aan eetbare gewassen in het openbaar groen. En de locaties van deze eetbare gewassen worden gedeeld met het grote publiek.
Diverse groepen (agrarische studenten, KNHM, Buitenstad en Almeerse weelde) zijn in de weer om de locaties te registreren en de resultaten door te geven aan de wildplukwijzer. Hierop is nu al te zien dat Almere goed is vertegenwoordigd met meer dan 1000 locaties van voornamelijk noten- en vruchten. Bedenk wat een feest het is om samen met vrienden een uurtje te wildplukken, en daarna gezellig te eten van wat je hebt vergaard.

Bramenhaag langs de spoorbaan
Bramenhaag langs de spoorbaan

Eigenlijk is het jammer dat wij deze vaardigheid van het verzamelen van je eigen voedsel min of meer zijn kwijtgeraakt in onze huidige maatschappij maar niets geeft meer voldoening dan het eten van een schaaltje appelmoes van zelfgeplukte en geraapte appeltjes, en wat dacht je van een snee brood met een lekkere lik zelfgemaakte bramenjam? Dat is echt smullen!
En Almere geeft je de gelegenheid om deze ouderwetse ervaringen te herontdekken.

In de nazomer van 2013 had ik volop de gelegenheid om dit in de praktijk te brengen. Een logeeradres in de stad, en daarbij een fiets en plastic emmertjes tot mijn beschikking; zo toog ik erop uit. Met familie samen appels plukken langs de spoorbaan, dolle pret op die steile helling. En de volgende dag kwam ik met bramen, hazelnoten en rozebottels thuis. Van de bramen maakte ik jam die ik voor mijn gastvrouw achterliet, de hazelnoten en rozenbottels gingen mee naar mijn eigen huis. De rozenbottels heb ik niet verwerkt, in plaats daarvan heb ik in de herfst de pitjes gezaaid (het blijkt een koudkiemer te zijn), en ik hoop dat de kleine plantjes die ik van die prachtige rimpelroos heb komende zomer groot genoeg zijn om in mijn voortuin uit te planten. Wat een heerlijke weelde!

2013-3239
Rozenbottels
2013-3284-wildpluk
Hazelaar

 

Dit bericht zit in:

Tag: diëten, herfst, thema-provincie, wildpluk, zomer

Categorie: Keukentafel