pannenkoekjes

Eetweetjesnieuws 2023 - 2

In dit eetweetjesnieuws aandacht voor: Feest met pannenkoeken – Lente in de lucht – Werk op de volkstuin

Pannenkoeken

De traditionele maaltijd met Imbolc en Maria Lichtmis bestaat uiteraard uit pannenkoeken. Wij aten ze op 1 februari als drie-in-de-pan, van gegist beslag. Goh zeg, wat rezen die koekjes mooi, ze waren heerlijk luchtig! Verder stond er op tafel een tutti-frutti van divers gedroogd fruit en bessen die nog in de voorraadkast lagen.

Lente in de lucht

Begin februari, de energie van de ontwakende natuur is niet te missen. De dagen zijn merkbaar langer, de kippen staan een uur eerder op en gaan een uur later op stok dan met Midwinter. Even snel uitgerekend is dat dus twee uur meer daglicht.
Vlak voor het ochtendgloren kwinkeleren de vogels in de heggen dat het een lieve lust is. Winterakoniet, sneeuwklokjes en krokussen fleuren de tuinen op met hun bloempjes.
Ook de mens laat dit niet ongemoeid. We worden actiever: tuinen worden netjes gemaakt, zaden besteld. Ook wij hebben onze lijstjes al klaar liggen. De eerste bestelling voor zaden van aparte soorten pompoen is de deur uit. Komende week kijken we in de winkel naar de meer gangbare groente- en kruidenzaden. Van zaad wat ik nog over had heb ik het eerste bakje zaaigoed al staan, peterselie. Zo fijn, de lente komt eraan!

Volkstuin

Met de lichtere dagen is het weer fijn om buiten aan de gang te zijn. En dat kan want op de volkstuin is veel te doen. Het perceel dat wij overnamen is namelijk sterk verwaarloosd. Overdekt met gras, een te hoge haag aan de achterkant, en een hek waarvan de palen verrot zijn. Van de kas zijn veel ramen kapot. Kortom: Werk aan de winkel!
En dat is best fijn om te doen, vooral het snoeiwerk. Het gras eruit krijgen is minder leuk. We hebben ettelijke meters gras weggetrokken, de composthoop is al flink hoog. Vorige week hebben we een andere methode ingezet, en zeilen neergelegd om het gras en ander onkruid te verstikken. Als we een stukje kaal hebben kunnen we daar de grond fijn maken en alvast tuinbonen zaaien.
Wat zaaien en planten we daarna nog meer?

– Vruchtgroenten:

Een flink deel van de tuin is bestemd voor pompoenen. Dan hoeven we minder grond kaal te maken terwijl we toch een mooi gewas kunnen kweken. Ook courgettes en patisson zijn makkelijke planten, dus die doen we ook. Vorig jaar had ik een aubergine aan de plant, dat gaan we dit jaar weer proberen.
Paprikazaad hebben we nog, en pepers zijn ook leuk om zelf te telen.
Uiteraard augurken, je kan ze als komkommer door de sla gebruiken, maar ook inmaken op azijn, of fermenteren.
En natuurlijk ook tomaten, we gaan voor drie soorten: Cherrytomaatjes, vleestomaten en de smaaktomaat “Moneymaker”.

– Peulvruchten

Naast de tuinbonen willen we doperwten en sperziebonen. Van de laatste zowel stok- als stambonen.

– Wortelgroenten

Wortels en uien, altijd een goede combi omdat ze elkaars plaagdieren bestrijden. En verder nog bieten en radijzen.

– Bladgroenten

Laat ik die niet vergeten! Natuurlijk sla, we hebben zaad van zowel krop- snij-, en pluksla. Ook spinazie en rucola. En later in het seizoen willen we veldsla en boerenkool.
En dan nog al die kruiden met hun geurige blaadjes! Basilicum, dille, peterselie, tijm en nog veel meer, we willen het allemaal.

– Diversen

We hebben zaad van suikermais. Verder nog ananaskers, en watermeloen, eventueel in de kas als we die weer kunnen oplappen.
Nog meer fruit: Ik heb loten van rode enĀ  zwarte bes te stekken gezet, en zal een flinke struik uit de achtertuin overzetten naar de volkstuin. Ook gaan er wat rabarberplanten verhuizen.

En dan hebben we nog bloemen. Er zijn imkers met bijenvolken op de tuin, vandaar dat bijenbloemen zeer welkom zijn. Dus: dahlia’s, cosmea, papavers, stokrozen, zonnebloemen en wat allemaal nog meer. Ik zie het plaatje al voor me!

Dit bericht zit in:

Tag: feest, lente, moestuin

Categorie: Nieuwsweetjes