Voorjaar, opkweek op de vensterbank

Eetweetjesnieuws 2023 - 3

In dit Eetweetjes nieuwsbericht komen aan de orde: Voorjaar in de lucht – Boerenachtertuin – Ruimte maken – Eetweetjes-site

Voorjaar

Op de volkstuin

De dagen zijn merkbaar lichter en langer. En met vallen en opstaan wordt het weer warmer. Dat merken we als we op de volkstuin zijn. Tussen het werk door is het al best lekker om even te gaan zitten en je te koesteren in de zon.
We krijgen nu ook een beter overzicht hoe we dingen willen indelen. De pompoenen gaan niet op het deel wat we eerst op het oog hadden. Het andere stuk grond is lastiger schoon te krijgen, dikke pollen gras staan daar, en maken het terrein wat “bobbelig”. Dus daar gaan we nu de pompoenen neerzetten. Wanneer het zaad binnenkomt, en we daar kleine plantjes van hebben tenminste.

Tuinwerk

We hebben onze eerste aanplant gedaan, en wel een hazelaar. En we zijn we begonnen met omspitten van het gras. De eerste vierkante meters zijn kaal. Daar komen dahlia’s, want een rand van die ouderwetse snijbloemen naast de groente maakt een moestuin compleet. Maar ook kruiden. Die staan al als kleine plantjes op de vensterbank.
En ook staan daar bakjes met zaaigoed van courgettes en tomaten. Zowel de lange groene als de gele patisson. En zowel de robuuste vleestomaat “Marmande” als de smaaktomaat “Moneymaker”. En niet te vergeten cherrytomaatjes.
De andere gewassen houden we nog even achter omdat de vensterbank anders voller dan vol wordt. Wel kan ik daar iets ruimte maken door de goed bewortelde zwarte bessen-stekken op te potten en buiten te zetten.

In de boerenachtertuin

Ik ben nog steeds blij met mijn kippen. Ze houden de grond redelijk onkruidvrij. Ze gaven ons al de eerste eitjes van dit seizoen. En daarbij zijn het ook nog eens heel gezellige dieren.
De kwetsenbomen hebben we omgezaagd. Het was niet wat ik ervan verwachtte. Wel bloesem maar geen rijp fruit. In de ruim zes jaren dat ze er stonden heb ik er amper zes pruimpjes van kunnen eten.
We hebben daarom wel weer een mooi stuk grond vrij. En daar staat nu een klein perzikboompje. Voor slechts een paar euro stond ie in de winkel, ik kon de verleiding niet weerstaan. Nu maar hopen dat ie aanslaat en groter gaat groeien. En vrucht zal dragen.

Ruimte maken

Het inventariseren van de vriezer was een goed idee. Ik kreeg een beter idee van wat er allemaal in voorraad was. Ook de boxen en lades in de voorraadkast heb ik kritisch bekeken. En opgeruimd. Het is allemaal weer wat overzichtelijker.
Ook dit voorjaar spreken we onze voorraad aan. Zo maakten we de restjes pasta op, en een toetje van een fles bramenwijn. In de vriezer vond ik perziken, ook daar werd een toetje mee gemaakt. Rijstcakes en avocado, edamameboontjes, tomaten en smoothiefruit, we hebben het allemaal verwerkt. En er is weer ruimte.

Op de site

Op de keukentafel ligt eenĀ artikel over de zaden die in bestelling zijn.
Bij de weetjes vind je een kort artikel over het hoe en wat van kauwen, en informatie over bieten.
En het recept voor het amandeltaartje is verplaatst, nu naar waar het hoort, in het receptendeel dus.

Dit bericht zit in:

Categorie: Nieuwsweetjes