Daslook

Eetweetjesnieuws 2023 - 5

De volgende onderwerpen komen aan de orde in dit Eetweetjes nieuwsbericht: Nutstuinen – Daslook en brandneteloogst – Feestelijke maaltijden – Boerderijwinkel en stalletjestocht –

Nutstuinen

Volkstuin

Het is voorjaar, en dat is een drukke tijd voor de moestuinier. De vensterbanken staan voller dan vol. Daarom ben ik al begonnen met het afharden van een aantal planten, nl. de tomaten en de cosmea. Die staan nu iedere dag lekker even in de frisse buitenlucht. Vooral de tomaten zie je sterker worden.
De eerste pompoenplantjes zijn verspeend, de andere twee soorten zijn inmiddels ook voorgezaaid. In het auberginebakje staan kleine kiemplantjes en uiteindelijk zijn, na zestien dagen ook de eerste ananaskerszaadjes ontkiemd.

Op de tuin is al een heus kruidenhoekje ontstaan. Citroenmelisse, peterselie en selderie hebben daar hun plekje gevonden.
De tijmplantjes staan voorlopig nog thuis op de vensterbank. Ook staan daar de bakjes met voorgezaaid bonekruid en zomersla.

En dan de tuin zelf. Ik kreeg begin april een paar gojibes-stekken. Ik heb ze diezelfde dag nog geplant, en hoop dat ze goed zullen aanslaan. Eerder hadden we al vijf goed bewortelde zwartebessenstekken geplant. En het kleine hazelaarboompje heeft blaadjes!

Boerenachtertuin

De perenboom staat vol in bloei. Ik ben toch wel blij dat we hem nog hebben laten staan, het is echte voorjaarspracht. Het kleine perzikboompje loopt mooi uit, en bij de vijgenboom staan de knoppen op barsten. De appelbomen zijn altijd wat later, dus dat is nog even afwachten. Wel al mooi in blad zitten de zwartebessenstruiken.
Helaas heeft de braam dit jaar weinig scheuten gemaakt.

Wildpluk oogst

Eind maart, bij de daslook komen de eerste bloeischeuten naar boven. De perfecte tijd om te oogsten. In een park in de buurt heeft het zich goed uitgebreid, dus daar ben ik naar toe gegaan om te oogsten. Ik knipte drie handenvol, samen goed voor drie ons. Ik maakt er pesto van, en blokjes met kruidenboter. En ook heb ik wat van de bladeren fijngehakt en in ijsblokjesvormpjes ingevroren. We aten het al in een groentestoofpot.

Op de tuin staan nog veel brandnetels. Het nieuwe blad schiet omhoog. Ik heb met handschoenen aan een flink portie geplukt. Thuisgekomen heb ik dat geblancheerd en gedroogd. En daarvan drink ik nu regelmatig een kop thee.

Feestelijke maaltijden

Eind maart vierden we een eigen feestje. Zoals gebruikelijk die dag maken we dan iets lekkers als avondeten. Dit keer kozen we voor “toad in the hole” als hoofdgerecht. Het toetje die dag was een puntje rozijnentaart. Beide recepten zijn inmiddels toegevoegd.

Met Pasen ben ik eens afgeweken van de “feeststol”. Ondanks dat we dat lekker vinden. Maar er zijn meer lekkere broden te bedenken. En dus maakte ik een zoet brooddeeg. En daarbij twee verschillende vullingen, nl. abrikozenpuree en pistachespijs. Van het deeg maakte ik twee rollen met deze vullingen, de deegrollen slingerde ik over elkaar heen. Het resultaat was een brood met twee vrolijke kleuren binnenin.

Een week later was er weer een jarige in huis. Boterkoek staat steevast op zijn lijstje. En daarnaast maakte ik ook nog een rozijnen- en een appeltaartje. Keus genoeg dus. Als avondmaaltijd koos hij voor de koude schotel, of vleessalade. Ideaal gerecht om van te voren te maken. We smulden ervan.

Boerderijwinkel en stalletjestocht

Vorige week bezocht ik de natuurboerderij even buiten ons dorp. Lammetjes van zowel schapen als geiten huppelden vrolijk in de wei, en ook waren er veel kalfjes.
Natuurlijk bezocht ik ook het winkeltje bij de boerderij, ik ging naar huis met eerlijke en heerlijke producten.

Samen met een nicht gingen we eindelijk die – veel te lang voor ons uitgeschoven – stalletjestocht in Westfriesland doen. Maar half april is niet echt een tijd voor groente of fruit bij de weg. In deze maand zie je wel veel bloemen: Viooltjes en vaste planten, en voor de vaas waren er tulpen. Neemt niet weg dat we genoten hebben, en ook nog hele lekkere aardbeien hebben gekocht. Bij Lutjebroek streken we neer bij “’t Keetje” voor een kop thee met koek, dat is “gewoon genieten”.

Dit bericht zit in:

Tag: leefwijze, lente, moestuin, wildpluk

Categorie: Nieuwsweetjes