Eetweetjesnieuws 2023 - 6
In dit Eetweetjesnieuws de volgende onderwerpen: Wat een zomer! – Nutstuinen – Buiten eten – Nieuwe oogst – Tien jaar Eetweetjes
Wat een zomer!
Een zomer die half mei warm, zeg maar heet begon. De hoge temperaturen zetten zich door in juni. Met mijn verjaardag, eind juni, zat ik met visite op ons kleine plaatsje in de voortuin. Die ligt nl. op het noorden, daar hadden we nog een beetje schaduw en wat koelte. Juli was wisselvallig, storm Poly raasde door de kustprovincies. In IJmuiden, niet zo heel ver van hier, werd windkracht 11 gemeten, bijna orkaankracht. Aan regen hadden we die maand ook geen gebrek. Maar ook de zon liet zich regelmatig zien, in de thermometers steeg het kwik weer. Echter, we hadden geen hittegolven in juli. Met augustus kwam dus de nazomer al. Overdag lekker warm, maar de avonden waren merkbaar koeler.
Zomerse uitjes
Natuurlijk in deze aflevering van het eetweetjesnieuws ook een opsomming van onze zomerse uitstapjes.
- Dicht bij huis hadden we de Ilper koebootrace.
- Traditie: De puzzelvaartocht door het Ilperveld.
- Verder weg, een paar keer een dagje naar de Veluwe.
De A. Vogeltuinen in ’t Harde (met een snoeptuin).
De Loenense waterval.
En ook het arboretum bij landgoed Schovenhorst, met daarna een hapje en een drankje op het terras. - Het Zuiderzeemuseum.
- Een museumbezoek in Amsterdam met daarna een lunch bij de Brakke Grond.
- Pruimen plukken in Zwaagdijk.
- En genieten van de bloeiende Westerheide in het Gooi.
Nutstuinen
Volkstuin
Heerlijk toeven is het op de tuin. We werken er, en we luieren er een (klein) beetje. We genieten van de lange dagen, en met een wijd uitzicht ook van de zomerse zonsondergangen in het noordwesten.
En wat groeit het allemaal goed. De pompoenen, de tomaten. We hadden sla, augurken, en wat tuinboontjes. Geen kruiden want het was een goed jaar voor de slakken die onze kleine kruidenplantjes snel opvraten. Maar onze snijbloemenranden maakten weer veel goed. Een druk gewemel van insecten, en daar zullen de imkers op het complex best blij mee zijn.
Pompoenen
Soms maak je een fout. Ik kan het me slecht voorstellen maar het moet gebeurd zijn bij het verspenen van de pompoenen en courgettes. Of bij het onthouden welke sticker ik op welk potje had geplakt want de tekst was op een gegeven moment verbleekt. Het zit namelijk zo. Ik gaf mijn volkstuinbuurman een courgetteplant. Die werd snel opgevreten door de slakken. Dus gaf ik hem er nog eentje. En daar kwamen toch een vruchten aan! Maar geen groene cilinders, nee hoor, het werden grote oranje bollen. Laat ik hem dus of de Jack O’Lantern pompoen hebben gegeven, of een Big Max. En op onze tuin? Daar is geen Jack O’Lantern te bekennen. Wel hebben we één mooie pompoen aan de Big Max, en één aan Marina di Chioggia. Bij beide planten hebben de slakken ook toegeslagen en jonge pompoenen opgevreten, maar we zijn blij met de twee overgebleven pompoenen. De Dollop Mix heb ik wegens te weinig zwarte grond te laat uitgeplant, daar zit dus niets aan. Maar wel een topper is de Early Price, aan twee planten hebben we negen pompoenen!
En dan de tomaten
Dat is zo’n dankbaar gewas. We hebben drie soorten: Vleestomaten, smaaktomaten en cherrytomaten. De vleestomaat Marmande doen we volgend jaar niet meer. In tegenstelling tot de smaaktomaat Moneymaker, dat is juist wel een blijvertje. Hij is lekker om zo te eten maar ook voor soepen en sauzen is ie goed geschikt. De kleinere cherrytomaten zijn ideaal om even te snacken, maar gaan net zo makkelijk mee in soep of saus.
Eind augustus kwam de oogst goed op gang. Hartstikke goed zelfs, meer dan we zo snel op kunnen eten. Ze gaan als snack, en op brood, en in soep, en in pastasaus. En ook maakte ik er al een paar potten ketchup mee.
En verder
De augurken zijn op, de afgedragen planten liggen al op de composthoop. De sperziebonen hadden een moeilijke start (slakken dus). Maar wonder boven wonder zaten er toch een paar boontjes aan! En courgettes hebben we ook. Niet echt veel, in mei hadden ze meteen al een aanval van de slakken te verduren. Toen ze daarna opnieuw begonnen te groeien hadden ze concurrentie van de rankende pompoenen. Maar toch dus een paar kunnen oogsten.
De oude fruitbomen die op de tuin stonden zijn wat ze zijn: Oud. En dragen niet of nauwelijks. Wel veelbelovend was de ananaskers. Van de eerste vruchtjes hebben we kunnen proeven, daarna hebben de duiven het overgenomen. Overal zien we lege hulsjes liggen. Ach ja, biodiversiteit noem je dat: Bloemen, vruchten, vogels.
We maakten van wat balken, gaas en wilgentenen een soort van berçeau. We kregen een druivenplant, kochten er nog eentje bij. En ook zetten we er geurende klimrozen naast. Het begint er steeds leuker uit te zien op onze tuin.
Boerenachtertuin
De plek van mijn fruitbomen. De perenboom heeft mooi gebloeid, en er zijn redelijk wat peren aan gekomen. Het in het voorjaar geplante perzikboompje is goed aangeslagen en heeft al wat nieuwe takken gemaakt. En dan de vijgenboom! Die heeft het geweldig gedaan, zo halfweg augustus oogstte ik iedere twee dagen toch wel anderhalf pond. Het was op een gegeven moment zoveel dat ik er jam van kon koken.
Van de groene kruisbessenstruik die ik vorig jaar plantte had ik zowaar een flinke hand oogst. Maar de kippen hebben de struikjes ook ontdekt, en snoepen de blaadjes eraf. Daarom verhuizen deze struiken naar de volkstuin.
Buiten eten
Bij de zomer hoort ook buiten eten. Aan de vooravond van mijn verjaardag staken we de barbecue aan. Nou ja, barbecue? een oude pan die we aanpasten om er een vuurtje in te stoken. Een goede week later gingen we op puzzelvaart, en natuurlijk namen we picknicketen mee.
Op de volkstuin werken we, maar er is ook tijd om te ontspannen. Soms hebben we dan geen zin om naar huis te gaan om te eten. Dus genoten we een keer van een Chinese afhaalmaaltijd, en een paar weken later stookten we een vuurtje om sateetjes, worstjes en burgers te grillen.
Nieuwe oogst appels
Ik keek er echt naar uit, en eindelijk zijn ze er dan, appels van de nieuwe oogst. Helaas niet uit eigen tuin, de halsbandparkieten hebben de bomen leeggeroofd, lang voordat de vruchten rijp waren. Gelukkig liggen de appels ook al in de winkels. Heerlijk!
Tien jaar Eetweetjes
Het gaat ongemerkt voorbij, 12 juli bestond Eetweetjes al tien jaar!
In die jaren zijn er heel wat recepten (van Aardappelsalades tot Zuidvruchtenkoek), weetjes en artikelen geplaatst.
Tips en informatie over bv. fruit en keukengereedschap. Beschrijvingen van kookboeken. En aan de orde kwamen onderwerpen zoals (ik doe een greep) wel of geen vlees, honger, diëten, boodschappen doen, diverse feesten.
Ik zou zeggen, snuffel maar eens lekker rond door die tien jaar bijdrages.