Kerstdiner 2023

Eetweetjesnieuws 2024 - 1

Een nieuw jaar, een nieuw nieuwsbericht: Eetweetjesnieuws !

En daarin aandacht voor: Donkere en natte herfstmaanden  РDrukte in december РEen nieuw tuinseizoen

Maar ik begin met iedereen veel Vrede, Vreugd en Vriendschap toe te wensen. Daarnaast uiteraard Gezondheid en Geluk. En natuurlijk allemaal ook veel plezier in tuin en keuken.

Donkere en natte herfstmaanden

We kunnen er niet omheen, we soppen in de blubber. Zoveel regen als er is gevallen in november! Stonden eind oktober de dahlia’s nog mooi te bloeien op de volkstuin, zo ineens sloeg het om, en was ik te laat om de knollen te rooien. Ik hoorde van een snijbloemenkweker die zijn dahlia’s er eind september al had uitgehaald omdat “hij op dat moment even niets anders te doen had”. Zijn kennissen in het vak verklaarden hem voor gek, maar een paar weken later piepten ze wel anders!
De meeste dahliaknollen bij mij zijn echter naar de ratsmodee. Typisch geval van jammer. De knoflook lijkt het te overleven, hoewel ook die plantjes in het water stonden. Ook de bessenstruiken hadden het zwaar, ik zag de stammetjes uit het water oprijzen. Het leek bijkant wel op zo’n tropisch moeras.
En ook in december hield het nog niet echt op met regenen. Laat ik maar zeggen dat mijn nieuwe rubberlaarzen hun waarde bewijzen.

Drukke decembermaand

Ieder jaar neem ik me voor om vanaf november het wat rustiger aan te doen. Het lijkt alleen nooit goed te lukken. Zoveel stippen in de agenda, afspraak hier, ontmoeting daar. De sociale verplichtingen die leuk zijn maar soms te vermoeiend in dit jaargetijde. Winter is een tijd van inkeer, letterlijk naar binnen keren. In je huis als bescherming tegen de kou van het seizoen. En ook naar binnen in jezelf, om je rustpunt te hervinden als voorbereiding op een nieuw groeiseizoen.
En dan heb je daar de feestdagen. In de laatste tien dagen van december alleen al Midwinter, Kerstavond, de beide Kerstdagen, Oud & Nieuw. Eigenlijk te veel van het goede. Maar natuurlijk wel gezellig.

– Midwinter

Met de buren vierden we voor de derde keer het Midwinter gloeiwijn samenzijn. Hiervoor had ik kant & klare gl√ľhwein ingeslagen want het gemak dient de mens. Deze keer stonden we niet buiten rond het vuur. Op de eigenlijke dag van de zonnewende werkte het weer niet echt mee. De dag erna was de wind erg vlagerig, dus ook niet geschikt om voor het leuk een vuurtje te stoken. Op Kerstavond, de 24e regende het dan weer gestadig. We hebben daarom gezellig binnen gezeten, met een mooi vuur in de houtkachel, volle bekers warme wijn, en hapjes op tafel.

– Kerstdagen

De kerstdagen zouden we rustig aan doen. Maar ik had laten doorschemeren wat er op tafel zou komen, en dochter Maartje vond dat de moeite waard om voor langs te komen. Op dag twee zou de andere dochter hier mee eten, we zouden de restjes van dag 1 opmaken, en wat hapjes erbij maken. Niet uitgebreid aan tafel, maar simpel met mooie sandwiches en wat zoet gebak erbij. Dat simpel ook klasse kan zijn bewezen de reacties. Plus dat bijna alles opging.

Wat stond er op het menu?
  • Op dag 1 hadden we lenderollade, rose gebraden in de oven, aardappeltjes met knoflook uit de oven, verse appelmoes van goudrenetten en een knolselderie-appelsalade met druiven en cranberries. Als dessert had ik een opgerolde chocoladecake gevuld met pudding en kersen.
  • Op dag 2 werden het dus sandwiches. Met de overgebleven plakken rollade en een honing-mostersausje daartussen. En met gerookte kip en verse cranberry-compote. Dan nog geroosterde sneetjes met daarop een restje knolselderiesalade en gebraden miniworstjes. Ook had ik crackertjes met zelfgemaakte verse knoflook-roomkaas. Verder nog zelfgemaakte banketkrans, met pindakaas verrijkte sugarplums en choco-amandelen. Daarbij een aantal schaaltjes met gedroogd fruit en kerstsnoepjes. En voor de liefhebber nog een stukje van de chocoladecake. Kortom, het was een high tea.

Oud & Nieuw

Na een paar dagen bijkomen was het zo ineens alweer oudejaarsdag. Tijd voor de huzarensalade en de oliebollen. Dus eerst het suddervlees aanbraden en gaar stoven. En beslag maken voor de oliebollen. Dit keer maakte ik ze met een vulling van sukade en cranberries. Goede combi!

Nieuw tuinseizoen

Zover is het natuurlijk nog niet, met al die kou en nattigheid. Maar het begint al wel te kriebelen. En ik hou rekening met dingen die ik vroeg moet voorzaaien, zoals de pepertjes die ik dit jaar in de tuin wil hebben.
In september had ik al een bestelling gedaan bij Vreeken. De lange levertijd van het vorige jaar stond nog in mijn geheugen, ik wilde dat niet nog eens meemaken. Maar… toen de bestelling binnenkwam bedacht ik me dat ik vergeten was dat ik ook knolselderie wilde hebben, en spruitjes. En mijn volkstuinbuurman had zo leuk aardappelen geteeld, dat wilde ik ook.
Anders dan vorig jaar, toen we pas begonnen hebben we nu al een flink stuk zwarte grond op de tuin. Dus mocht ik van mezelf zodra het januari was een nieuwe bestelling doen. En ja, die hogere verzendkosten vanwege de pootaardappelen neem ik voor lief.
Nu maar hopen dat de regen wegblijft, zodat de grond niet al te nat is. Maar ik ben al bijna klaar voor het nieuwe tuinseizoen!

Dit bericht zit in:

Tag: feest, herfst, moestuin, winter

Categorie: Nieuwsweetjes