Composthoop

Eetweetjesnieuws 2024 - 2

In dit eetweetjesnieuws aandacht voor: De nutstuin – het weekmenu – voedselverdeling – kijktip

Nutstuin

De volkstuin

 • In januari schreef ik dat het op ons tuincomplex een blubberige boel was. Daar is nu, in februari, weinig verandering in gekomen. Eind januari hadden we een mooie dag, die we benut hebben om onze composthoop in te sluiten in een houten frame. Netjes, want het oog wil ook wat. Volgens onze voorzitter dan, maar ik ben het in deze wel met hem eens.
  Na die mooie zonnige dag volgden er weer vele waarop het regende.
 • Die dag op het complex heb ik meteen wat meetwerk verricht. Thuis tekende ik daarmee een tuinplattegrond. In het verleden heeft dat zijn waarde bewezen voor het beplantingsschema.
 • Vandaag waren we ook even naar de tuin. Het blijft nat op en om het complex, weer liepen we door plas en dras. Onze tuin heeft diverse laaggelegen stukken (hij was tot vorig jaar immers flink verwaarloosd), en daar staan plassen die op kleine vijvers lijken. Er zwemmen nog net geen visjes. We moeten dus toch iets gaan ophogen. Iets wat we eigenlijk niet van plan waren omdat het complex op de nominatie staat om naar een andere plek te verhuizen. Maar het in de herfst omgespitte stuk grond is nog steeds redelijk zwart. En de houten randen van de bakken staan nu op hun plek, met zeil en karton erin om het gras daaronder te verstikken. We kunnen dus binnenkort wel weer gaan tuinieren.

Gewassen

 • De appelboom is flink teruggesnoeid, misschien komt ie op deze manier weer bij. Want vorig jaar bloeide hij wel, maar er is toen geen appeltje aan gekomen. Rode bessenstruiken zijn voor de compostbak gezet.
 • Op 3 januari deed ik een bestelling bij Vreeken, ik schreef het al eerder. Maar tot nu toe heb ik nog niets ontvangen. Dat ligt waarschijnlijk aan de pootaardappelen, de levertijd is pas vanaf februari. Misschien is het maar goed dat ze er nog niet zijn, ze kunnen pas vanaf de tweede helft maart de grond in.
 • De boerenkool was erg lekker. Volgens de eenden dan. Of zou het konijn langs zijn geweest? Zelf hebben we er in ieder geval niets van kunnen oogsten, de bladeren zijn steeds tot de steel aan toe weggevreten. Ook van de in het najaar voorgezaaide winterharde eenjarige bloemen is flink gesnoept. Alleen de korenbloemen hebben het overleefd, maar lathyrus en goudsbloemen zijn totaal verdwenen. Waar deze rovers wel met een wijde boog omheen lopen is de knoflook, die staat er goed bij. En ook de lavendel en tijm laten ze staan. Blijft er toch nog iets over.
 • Voorzaaien, daar valt of staat mijn tuinseizoen mee. In januari zaaide ik pepertjes, dat zijn nu al aardige kiemplantjes. Het is een gewas waar je vroeg mee moet beginnen want het groeit langzaam. De aubergines doen nog niets, maar ik heb geduld. Wat wel opkomt is de heliotroop, en dat terwijl het een moeilijke kiemer zou zijn. Geen eetbaar gewas, wel heel nuttig voor de bijen.
  Ik moet mezelf een beetje inhouden, dus nu nog niet veel voorzaaien. Anders kamp ik straks geheid met ruimtegebrek op mijn vensterbanken. Ik heb in navolging van mijn vriendin ook een lijst gemaakt van de zaden, compleet met zaai- en oogsttijden.

Het weekmenu

Een aantal jaren geleden zat er goed regelmaat in: Het opstellen van een weekmenu. Maar zoals het gaat met dit soort dingen, op een gegeven moment komt de klad erin. Sinds kort echter heb ik de draad weer opgepakt. Waarom? Omdat ik vaak geen zin meer had om ’s middags nog iets te bedenken voor het avondeten. Geef de schuld aan de korte winterdagen. Maar met het lijstje kan ik vooruit plannen, en dat scheelt enorm! We eten weer creatiever en gevarieerder.

Onzekerheid over voedselverdeling

Ik ben geen volger van mainstream media nieuws. In tegenstelling tot sommige van mijn huisgenoten. Dus af en toe krijg ik er wel wat van mee. Zo ook die keer in januari toen ik met een half oor hoorde dat er militair geweld in de Rode Zee werd gebruikt. En dat Nederland daaraan meewerkte. Ik was verontwaardigd en verdrietig. Verontwaardigd omdat ik geen voorstander ben om snel naar de wapens te grijpen, en al helemaal omdat ons kleine landje daaraan meewerkt. Verdrietig omdat er slachtoffers vallen.
Mijn verontwaardiging bracht me ertoe om het artikel over Voedselstromen te schrijven. Het laat zien hoe wankel het evenwicht is om de menselijke bevolking op de huidige manier te kunnen blijven voeden.

Tip tot slot

Op Youtube komen best leuke filmpjes voorbij. Zo ook het kanaal van Ninon. Ik vind het een aanrader, dus deel ik haar kanaal hier:
Uit Ninon’s tuin
Veel kijkplezier!

Dit bericht zit in:

Tag: moestuin, winter

Categorie: Nieuwsweetjes