Roerbakken

Energiebesparing in de keuken

Besparen op energie

Met een beetje opletten bij het klaarmaken van je eten bespaar je al snel op energie. Zal het niet meteen de hoofdprijs in energiezuinigheid opleveren, toch zijn deze kleine stapjes best de moeite waard, want zoals het spreekwoord zegt: Vele kleintjes maken een grote. Dus consequent doorvoeren en het wordt een tweede natuur.

Methodes en technieken

Roerbakken

Allereerst denk ik aan roerbakken, een techniek die veelvuldig in China wordt toegepast. Waarom? In de chinese binnenlanden is brandstof schaars, door de ingrediënten klein te snijden en bij elkaar in de wok klaar te maken wordt de bereidingstijd flink verkort. Dat hadden die oude chinezen al goed bekeken.

Koken voor meerdere dagen

Ook door voor twee dagen te koken bespaar je op energie. Denk bv. aan stoofperen of runderstooflappen, gerechten die lang moeten opstaan. Stoofperen hou je gemakkelijk twee tot drie dagen goed in de koelkast, ook kan je ze invriezen.
En met runderstoofvlees kan je verschillende gerechten maken. De ene dag een lapje vlees bij de aardappelen en groente, de volgende dag met het restant maak je een huzarensalade, vleesragoût of kroketten. Ook op brood is het koude vlees lekker, zeker met een likje mosterd erbij.
Ook peulvruchten moeten vaak lang koken, kikkererwten bv. staan rustig 2 tot 3 uur te pruttelen. De moeite waard dus om meer te koken dan je direct nodig hebt om er wat van in vriezen. (Als je goed peulvruchten kan verdragen kan je ze ook voordelig in blik kopen).

Eenpansgerechten

Met een eenpansgerecht gebruik je vaak maar één warmtebron. Leef je dus uit op de chili con (of sin) carne, de groenteschotel met een restje aardappelen en/of vlees, of wat je met je fantasie kan bedenken. Koud toetje erbij en je maaltijd is compleet.

Stapelen

Een hele creatieve manier is om met meerdere pannen op één warmtebron te koken. Goed te doen als je pannen ongeveer even groot zijn, je stapelt ze dan met kokende inhoud boven op elkaar. Wel voorzichtig doen vanwege de ontsnappende stoom.

De hooikist

Bij het koken van bv. rijst of linzen kan je een hooikist gebruiken. Die hoef je niet persé aan te schaffen, je kunt je pan gewoon in een dekbed of dekens wikkelen, het werkt hetzelfde. Breng de rijst aan de kook, haal van de warmtebron af, en zet de pan dan in de hooikist (of wikkel hem in dekbed of dekens) en laat het op deze manier langzaam gaar worden.
Tegenwoordig maak ik in een aardewerken pot yoghurt met de hooikist-methode, – eerst deed ik dat met thermosflessen – je hebt dus zo’n dure op stroom werkende yoghurtmaker niet nodig.

Samenwerken

Eentje waar je misschien niet zo snel aan denkt is het delen van energie. Dus samenwerken om maaltijden te bereiden. Je kan met vrienden of buren afspreken dat jullie bv. eens per week bij toerbeurt koken, je maakt dan een grotere hoeveelheid eten, maar gebruikt over het geheel toch minder energie.

Tijd besparen

Wanneer je veel moet bakken, of meerdere baksels tegelijk maakt, zet het dan als het even kan tegelijk in de oven. Dat scheelt aanmerkelijk op de tijd die je oven aan staan. Kan dat niet, bv.  omdat jouw oven te klein is voor meerdere schalen en/of bakvormen, bereid het dan meteen achter elkaar zodat je de oven niet steeds opnieuw hoeft voor te verwarmen.

Aandachtspuntjes op de i

Verder denk ik dan ook nog aan een meer directe besparing van energie, door bv. de warmtebron tijdig lager te zetten. Wanneer je op gas kookt draai je het laag zodra bv. de aardappelen of groente kookt. Bij electrische koken ga je voor het bereiken van het kookpunt al naar een lagere stand. Gebruik deksels zodat de warmte in de pan opgesloten blijft in plaats van de keuken in te vliegen.

Zonder stroom

Als je een klein beetje slagroom nodig hebt voor bv. een toefje op een toetje of een glaasje advocaat, dan hoef je echt niet de mixer op het stopcontact aan te sluiten, je kunt het nl. ook in een potje schudden. Giet een beetje room in een goed sluitend (jam)potje, en schudt net zolang (ca. 5 minuten) tot de slagroom stevig is.

Een foodprocessor is handig, maar in de meeste gevallen kan je ook met snijplank en mes werken.
Dit geldt ook voor de mixer, je zou ook de gewone garde kunnen nemen, of bij stamppot de stamper. Ook de staafmixer kan je af en toe best laten staan (of hangen), en met mes, garde of pureestamper werken.

Dit bericht zit in:

Categorie: Keukentafel

Tag: thema2016