Erfgoed
Zonnige zomerse dagen noodden om erop uit te gaan en dat deden we vorig jaar dan ook: we bezochten het Muiderslot, de Broekerveiling en het Zuiderzeemuseum. Mooie plekken waar geschiedenis, ons erfgoed, tot leven komt. Genieten met volle teugen en er nog wat van opsteken ook.
Het Muiderslot, uit de 13e eeuw is een burcht als uit een sprookje, compleet met torens en omgeven door een slotgracht. Pure nostalgie. Er zijn historische tuinen, volgens een 17e eeuws ontwerp. Een warmoeshof (groentetuin) en een kruidenhof (met keuken-, genees- en verfkruiden), kaarsrecht doorsneden door een prachtige berçeau. En niet te vergeten de pruimenboomgaard, waar de kinderen van tegenwoordig verstoppertje spelen. En laten we de valkenier niet overslaan want ook nu nog beschikt het slot over een aantal roofvogels; vroeger gebruikt voor de jacht op klein wild. Met deze middelen van bestaan was het slot ook vroeger voorzien van alles wat nodig was. De toenmalige bewoners hoefden dus niet op een houtje te bijten.
Een oase van rust in een jachtige wereld is de Broekerveiling. Hier leer je hoe de vroegere bouwboeren (tuinders, akkerbouwers) leefden en werkten. Hoe ze in hun westfriese schuiten iedere dag naar en van hun akkertjes kloetten die in het rijk der duizend eilanden waren gelegen. Een rondvaart neemt je mee naar dit weidse gebied van water en land.
De eigenlijke veiling is gevestigd in een prachtig gebouw in Jugendstil, waar de tuinders naar binnen voeren om hun oogst ter veiling aan te bieden. In traditionele Noord-hollandse klederdracht gestoken medewerkers tonen hoe het systeem van veiling bij afslag in zijn werk gaat.
Leuk weetje: Op de akkers in het rijk der duizend eilanden mag tegenwoordig alleen biologisch worden gewerkt.
Een plek die vertier biedt voor jong en oud is het Zuiderzeemuseum. Vooral in het buitenmuseum krijg je een goed beeld van het leven in de dorpjes en stadjes rond de voormalige Zuiderzee. De mensen leefden van de visvangst en de daarmee samenhangende ambachten. In het op een terp gebouwde vissersplaatsje laten de bewoners je kennismaken met het dagelijks leven van weleer. Hier staan op wasdagen de tobbes op straat en hangen de lijnen vol wasgoed. Aan andere lijnen tegen de huisjes aan hangt bot te drogen. Kinderen spelen op straat met hoepels en stokpaardjes. Uit de huisjes komen de geuren van op een petroleumstel gekookt middageten. En de aalrokerij kan je ook niet missen.
In het nabijgelegen stadje worden ambachten als mandenmaken, kuipen en smeden en nog meer belicht, en aan de stadsgracht vinden de winkeliers een plekje, zo is daar o.a. het kaaspakhuis, de slager, de apotheker en de schilder.
Rond veel huisjes vind je wel een kleine moestuin, en ook een fruitboomgaard ontbreekt niet in dit museum.