Feest

De herinnering aan de december-feesten begint al aardig begint te vervagen. Dit lijkt me een mooi moment om eens op het begrip feest in te gaan. Feest in het algemeen en feest in het bijzonder, m.a.w. feest in de ruime zin van het woord. Feest is dan ook het Eetweetjes jaarthema voor 2017.

Enkele bekende feesten

We kennen Pasen, Pinksteren en Kerstmis, religieuze feesten vanuit de christelijke traditie. Maar ook het islamitische Offerfeest en Suikerfeest krijgt in ons land al meer bekendheid. Het joodse Jom Kippoer en Pesach kennen sommigen van ons ook wel. Tegenwoordig komen ook de heidense feesten meer in de belangstelling, denk maar aan het oogstfeest Lammas (Lughnasad) in augustus.

Wat verstaan we onder feest?

Wat is feest nou precies? Waarom vieren we feest en hoe vieren we het?  Op wikipedia lezen we: “Een feest is een samenkomst van een onbepaald aantal personen ter gelegenheid van een heuglijke gebeurtenis of een gedenkdag.
En dat is een ruim begrip, want dat betekent dat naast vastgestelde religieuze vieringen ook allerlei andere gelegenheden aangegrepen kunnen worden om feest te vieren en ook het aantal feestvierders kan variëren.

Andere feesten

Een kleine greep uit de vele mogelijkheden: een verjaardag, een huwelijksdag, en een geboorte- of kraamfeest.
Verder kan je bv. feestjes of feesten vieren op bevrijdingsdag, valentijnsdag, moederdag, vaderdag, koningsdag. Maar ook kan je lekker losgaan op een tuinparty omdat het zomer is. Een feestje bouwen op het strand omdat het vakantie is. Een picknickfeest houden op een mooie septemberdag. Een bokbierfestival bijwonen. Uit je dak gaan met carnaval. Snert eten met sint-maarten. En natuurlijk ook vroeg opstaan en keet schoppen met luilak.
Je kunt een bepaald thema toepassen bij je feest, bv. een sixties-party, of een middeleeuws festijn. Je kunt een feestje vieren met een vriend of vriendin, of met een paar honderd onbekenden.

We gaan er dus feestelijk tegenaan in het komende jaar! Uiteraard wordt de inwendige mens daarbij niet vergeten, dus ook allerhande feestgerechten, -hapjes en -drankjes zullen de revue passeren.

 

Dit bericht zit in:

Tag: eet- en drink tradities, feest, thema-feest

Categorie: Keukentafel