Feestelijk tafeldekken

Menigeen wil bij een feestelijke gelegenheid eens goed uitpakken aan tafel. Exotische ingrediënten en ingewikkelde gerechten komen dan voorbij, terwijl de gastvrouw of -heer vanwege de stress een flauwte nabij is.
Maar goed beschouwd is dat helemaal niet nodig. Geen stress, en ook niet exotisch of ingewikkeld, want feestelijk bestaat niet uit duur en apart. Feestelijk bestaat voornamelijk uit aandacht. Liefde en aandacht bij de bereiding, en creativiteit en aandacht bij de presentatie – want het oog wil ook wat. Dat kan al met betrekkelijk eenvoudige (en voordelige) middelen op tafel: We gaan feestelijk tafeldekken!

Begin bij het begin

Het begint allemaal bij het aankleden van de tafel. Een speciaal tafellaken is natuurlijk prachtig, maar een gestreken effen beddenlaken voldoet ook. Ook is er voor een redelijke prijs papieren damast op rollen van 10 meter verkrijgbaar. Je kan een effen laken nog verder aankleden door er, heel chique, sierlint op vast te spelden, of het te bedekken met een of meer kleinere kleedjes of een smalle tafelloper. Heb je een heel grote tafel dan kan je ook meer lakens gebruiken, als het even kan van dezelfde kleur. Heb je geen twee dezelfde, laat de kleuren van de afzonderlijke lakens dan terugkomen in het lint of de kleinere kleedjes. Symmetrie brengt rust, probeer met dit gegeven in je achterhoofd verschillende combinaties uit tot je tevreden bent.

2016-9870

Traditie en regels

Voor een klassiek diner met alle gasten rond de tafel zijn er traditionele regels voor het dekken, waarbij de precieze plek voor serviesgoed, bestek en glazen vastligt, maar niemand verplicht je om je daaraan te houden. Zelf vind ik het praktisch als de tafel niet te vol staat, liever een keertje extra naar de servieskast of keuken lopen om borden, bestek en glazen te pakken dan het risico lopen om de boel om te stoten.
Er zijn bij het dekken wel een aantal basispuntjes om rekening mee te houden. De borden zet je gelijk met of één vinger van de tafelrand af. Voor bestek geldt dat vorken links van het bord komen en messen en lepels rechts. Messen altijd met de snijkant naar het bord toe. Bestek voor het dessert aan de bovenkant van het bord.
Eten stop je in je mond, dus van buiten naar binnen, en dat is een mooi ezelsbruggetje voor het neerleggen van het bestek: Wat je als eerste gebruikt tijdens het eten ligt aan de buitenkant.  Met deze aanwijzingen is feestelijk tafeldekken een fluitje van een cent, en voorkom je een rommelige aanblik op tafel.
Afhankelijk van de beschikbare ruimte kan je één of meer versieringen, bv. een bloemstukje, kandelaars of sfeerlichtjes neerzetten.  Hou deze decoraties laag zodat er overzicht op en aan tafel blijft.

Een buffet

Bij grote gezelschappen zijn buffetten vaak een uitkomst, waarbij de tot buffet omgetoverde eetkamertafel tegen een muur kan worden geschoven om wat meer beweegruimte in de kamer te creëren.
Bij een buffet staan de gerechten en hapjes allemaal op tafel, en de meeste hiervan kan je van te voren klaarmaken. Een ander pluspunt is dat je je niet hoeft te bekommeren over de plekken van servies en bestek, maar alle ruimte beschikbaar is voor de gerechten, die je – naar keuze – aantrekkelijk kan presenteren op verhoogde schalen of etagères. Heb je die niet dan is dat geen ramp, ook met wat omgekeerde pannen of bakvormen kan je hoogteverschillen creëren. Zet ze dan op tafel voordat je de lakens erover legt.
Ook bij een buffet kan je, als je wil, gebruik maken van versiering in de vorm van bloemen of kaarsen.
Zet borden op stapels neer, bestek in ondiepe schaaltjes, en de glazen keurig op een of meer rijen. Dat hoeft niet persé op de tafel zelf, je kan ook een bijzettafel daarvoor neerzetten. Servetten presenteer je extra feestelijk half gedraaid in een hoog glas, al of niet versierd met een lintje.
Wijn kan je uiteraard uit de fles serveren en bier zelfs met fles, maar voor frisdrank en sappen zijn schenkkannen mooier.

2016-9888-tafel     2016-9878-tafel

Met wat voorbereiding en creativiteit staat er niets meer in de weg om de feestmaaltijd te laten slagen. Laat de gasten dus maar komen!

 

Dit bericht zit in:

Tag: feest, thema-zuinig

Categorie: Keukentafel