Gastronomie in Groot Amsterdam
In 2013 schreef ik het al, ik kreeg een grote stapel boeken van een familielid. Allemaal gingen ze over voedsel, voeding en eten. Het was een diverse verzameling. Daarbij zat ook een “catalogus” met de titel “Gastronomie in Groot Amsterdam”. Een gids met een keuze uit de betere restaurants in Amsterdam (en sommige daarbuiten) anno 1994.
Wat vinden we in dit boekje?
Allereerst een woord vooraf. Geschreven door culinair publicist Hans Belterman.
Daarna volgen beide inhoudsopgaves. Eentje gerangschikt op het type keuken. De andere is op alfabetische volgorde. Bij de naam van het restaurant staat heel handig in welk stadsdeel het ligt.
Wat nog meer?
Dan komt het waar het om gaat. En wel de beschrijvingen van de restaurants, op alfabetische volgorde.
- Allereerst is dat een beschrijving van het restaurant. Daar kan een stukje geschiedenis bij zitten. Ook de ligging en inrichting komt aan de orde. Evenals de keuken, de ingrediënten en welke gerechten er worden opgediend.
- Hierna volgt een indruk van de kaart. Met daarbij het menu, en een globale prijsindicatie. Men geeft voorbeelden van voorgerecht tot dessert en een indruk van de wijnkaart.
- Verder lezen we wie eigenaar en chef de cuisine zijn, en volgens welke keuken er gekookt wordt.
- Natuurlijk ontbreekt adres en telefoonnummer niet.
- Voorts nog een foto van het restaurant, meestal van het interieur, maar soms is het ook een fraai plaatje van de buitenkant.
- En als laatste nog een rijtje met aantal zitplaatsen, of er een lounge en/of bar is, en of er partyfaciliteiten zijn. Verder nog welke creditcards geaccepteerd worden. En als laatste – zeker niet onbelangrijk – de openingstijden.
Op mijn plank?
Deze gids is duidelijk gedateerd. In dertig jaar tijd is er veel veranderd op het gebied van communicatie. Zo zal je tegenwoordig eerder de website dan het telefoonnummer opzoeken. En het als het even kan ook van te voren het menu even bekijken. In het jaar dat deze gids uitkwam stond het internet voor het grote publiek nog in de kinderschoenen. Laat staan dat de restaurants al een eigen website hadden.
Verder merk ik op dat ik niet zo’n “uit-eten-gaander” ben. Ik kook zelf best lekker, en ook het prijskaartje wat aan een restaurantdiner hangt is een drempel.
Niet het uit eten gaan, maar alles wat eromheen hangt.
Hou ik dit boekje op de plank? vraag ik mezelf af. Ik denk niet dat het een blijvertje is, omdat het zo gedateerd is. Hoewel het leuk is om te zien hoe onze maatschappij veranderd is de laatste decennia.
Gastronomie in Groot Amsterdam
een keuze uit de betere restaurants 1994
Samenstelling: Bert Kuypers
Produktcoördinatie: Ellen Liem
Auteur: Raymond Vermeij
Fotografie: Martijn Heil e.a.
Zetwerk: Wolfkamp
Correcties: Interpen
Lokatie cover: Restaurant De Bols Taverne, Amsterdam
151 pagina’s
Copyright © ALLMEDIA, november 1993
Uitgever ALLMEDIA – Vinkeveen
Verschijningsfrequentie: Jaarlijks
Verkoop via o.a.: Centraal Boekhuis Culemborg, boekhandels, VVV-kantoren, kiosken, AKO, Bruna, Boekelier, warenhuizen V&D en Bijenkorf, en via deelnemende restaurants
ISBN: 90-72917-30-8
Uitgeversnr. C 00.381
Gekregen in 2013 van familie