Gastronomisch Bommelboek

Lunchpauze

Als je gek bent op boeken wil je tijdens je lunchpauze wel eens een boekhandel binnenlopen. Ik werkte vlak bij het Leidseplein, en in de Leidsestraat zat een betere boekhandel. Daar kocht ik wel eens Bommel pockets; ik ben daar nog steeds gek op. Op een zomerse dag in 1980 was ik dan ook weer eens te vinden in die boekhandel. En ik trof daar “Het Gastronomische Bommelboek” aan. Een juweeltje! Voor mij was het een “hebbe-boek”. Binnen vijf minuten was ik de trotse bezitter van dit meesterwerkje.

De hulptroepen van Joost

Heer Bommel’s bediende Joost heeft zich verzekerd van de hulp van “befaamde culinaristen”. Zij belichten op culinaire wijze een aantal situaties uit de boeken van Marten Toonder. De betreffende boeken zijn “Als je begrijpt wat ik bedoel” en “Geld speelt geen rol”. Het resultaat is een praktisch kookboek met drinkadviezen, zoals ook op het schutblad te lezen valt.

Verhalen als inspiratiebron

Aan de hand van scenes uit de verhalen komen uiteenlopende soorten van maaltijden aan de orde, variërend van het urgentiediner en boerenontbijt tot heren- en bovenbazendiners. Tussendoor lezen we hoe een wijnkelder voor heren ingericht kan worden, en ook de koffie- en theevariaties worden niet overgeslagen.
De begrippen windhandel en minkukels zullen de Bommelfans bekend in de oren klinken en het zal hen zeker aanspreken dat de uitgelichte scenes compleet met de plaatjes zijn overgenomen uit de boeken.

De indeling wijkt enigszins af van wat gangbaar is in receptenboeken. Toch is het erg logisch opgebouwd. En daarbij is alles makkelijk terug te vinden in het achter in het boek weergegeven overzicht van de menu’s en het alfabetische register van gerechten en dranken per categorie.


Gastronomisch Bommelboek – samengesteld door Joost, Chef de Cuisine van château Bommelstein. Door Marianne Stuit en Hubrecht Duijker met medewerking van Marten Toonder.
Hardcover – 1980 – De Bezige Bij, Amsterdam
ISBN: 90 234 5258 5
© menu’s en receptuur 1980 Marianne Stuit © drinkadviezen Hubrecht Duijker
© 1959, 1961, 1963, 1967, 1967 & 1970 Marten Toonder
Gekocht in de zomer van 1980, boekhandel, voor fl. 24,50

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: drank, eet- en drink tradities