tarwe

Graanprovincie Groningen

Groningen, een van de noordelijke provincies ligt (met de klok mee) tussen de wateren van de Waddenzee, Eemsmonding en Dollard. Verder wordt het begrensd door het Duitse Eemsland, en de Nederlandse provincies Drente en Friesland.

Groningen klinkt voor mij als bewoner van de randstad als een uithoek. Maar dan wel een uithoek vol ruimte en rust!
Opvallend in die ruimte zijn de bijna oneindige graanakkers. Wat een weidsheid! en wat een rijkdom is het uitzicht over dat wuivende graan! Groningen heeft niet alleen grote graanvelden, ook kleinere akkers komen voor. In het bijzonder in het Westerkwartier en de Zuidoostelijke punt van de provincie.

Grondsoorten

Vanwaar dat schaalverschil? Van oorsprong vind je in Groningen verschillende grondsoorten. Zeeklei in het noorden. In de Zuidoostpunt veengronden die doorsneden worden door de Ruiten Aa met zijn zand- en grindgronden. En in het in verhouding kleinere Westerkwartier tref je al deze grondsoorten aan. Vanuit het noorden naar de Friese wouden zijn dat zeeklei, veen en zand- en grindgronden.

Akkerbouw

De jonge zeeklei van het noorden is een bijzonder vruchtbare grondsoort. Hierop vind je de mega-akkers met een monocultuur van overwegend tarwe. Op de grondsoorten in het westen en zuidoosten van Groningen tref je een meer gevarieerde bebouwing aan. Kleine graanakkers met o.a. haver en gerst vind je in het zuidoostelijke coulisselandschap. Andere gewassen van betekenis zijn aardappelen. Met name zetmeelaardappelen doen het goed in Groningen. Verder is menige Groningse akker beplant met de niet meer weg te denken snijmais. En ook worden er suikerbieten geteeld.

Andere agrarische sectoren

Neemt akkerbouw een belangrijke plaats in, dit gaat niet op voor de tuinbouw. Zowel in de volle grond als onder glas wordt er slechts op beperkte schaal groenten en fruit geteeld.
Iets meer ruimte is er voor de veeteelt. Daarbij zijn de schapen nog het best vertegenwoordigd.

Groningen is dus in de eerste plaats een graanprovincie. Ondanks dat er aan monocultuur een aantal bezwaren kleven kan ik intens genieten van de aanblik van die weidsheid.

Gerelateerde artikelen en recepten:

Bronnen: http://www.wtkg.org/geo_kaarten_provincies_1881.html
http://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/westerkwartier.aspx
http://nl.wikipedia.org/wiki/Monocultuur
http://edepot.wur.nl/5915

De andere provincies: FrieslandDrenteFlevolandNoord-hollandZuid-hollandOverijsselGelderlandUtrechtZeelandNoord-brabantLimburg

 

Dit bericht zit in:

Tag: graan en meel, thema-provincie

Categorie: Keukentafel