Oogstdag op de Historische Groentehof

In het Limburgse Beesel vind je een unieke tuin waar honderden soorten groenten, tientallen soorten appels en peren, aardbeien, frambozen, kersen, vele vers geurende kruiden en eetbare bloemen meest biologisch worden geteeld. En dit zijn niet zomaar groenten en fruit, hier vind je vele soorten vergeten, bijzondere en zeldzame soorten en rassen.

Deze Historische Groentehof is in 2003 opgezet door Jac Nijskens, die met passie de “vergeten” groente onder de aandacht brengt bij een groeiend aantal mensen. Hij wordt hierin bijgestaan door een team van enthousiaste vrijwilligers, die van alle markten thuis zijn: Tuinlieden, Koks, Gastheren en -vrouwen, Gidsen.
En het heeft succes: De vergeten groenten worden steeds populairder.

Op de hof worden kookworkshops gegeven, waarbij de deelnemers eerst de tuin ingaan om verse groente te oogsten. In 2013 is men begonnen met het organiseren van aparte herfst-oogstdagen, en gisteren kreeg ik op zo’n oogstdag de kans om mijn eigen kistje groenten en fruit te oogsten.

De dag begon met regen, maar aan het einde van de ochtend brak al heel voorzichtig de zon door en terwijl iedereen van een lekkernij genoot (van eigen geteelde producten) werd na een korte introductie over de gang van zaken in de tuin het oogstfeest gestart onder een stralende herfstzon!
En dat de late herfst nog veel te bieden heeft blijkt wel uit de weelde die werd ons aangeboden: Pompoenen, appels van allerlei ras (de een nog lekkerder dan de ander), kweevruchten, diverse soorten boerenkool (ja, ook de paarse!), gele savooiekool, zwarte palmkool en groene spruiten, pastinaken en ook “gewone” wortels – maar dan in allerlei kleuren, aardperen en aardappels, bieten – zowel de kroten als snijbiet. Teveel om op te noemen.
Buiten dat deze dag leerzaam was (de vele vrijwilligers deelden enthousiast hun kennis over de gewassen) was het ook reuze gezellig!

Het was de lange reis vanuit Noord-Holland alleszins waard en vandaag? Vandaag hoef ik niet na te denken over wat er vanavond op tafel komt, of het moet zijn dat ik geen keuze kan maken uit al die heerlijkheden die ik nu in mijn  keuken heb liggen.

2013-5413

 

 

 

 

 

Dit bericht zit in:

Tag: ambacht, fruit, groente, herfst

Categorie: Keukentafel