Groots project

Keukenverbouwing

De plek waar mijn gasstel stond, ik was er niet tevreden over.
Wanneer ’s zomers zowel voor- en achterdeur openstaan waaien de vlammen door de trek bijkans onder mijn pannen vandaan. En ook die grote branders die je tegenwoordig hebt vind ik een uitvinding van lik-me-vestje. Want daarbij lekken de vlammen steevast om de zijkanten van de pannen heen. Of je moet bredere pannen gebruiken, maar die zijn dan weer zo groot dat ze niet meer naast elkaar op het gasstel passen. En dan hebben we het nog niet eens over de plek van de sudderbrander, aan de voorkant nota bene! Wie verzint zoiets?
Goed, genoeg geklaagd, actie is nodig, we starten project keukenverbouwing!

Hoe pakken we dat aan?

Koken op een andere plek? Dan zou er een nieuw werkblad bij moeten komen. Of verplaatsen we de gootsteen? Dat houdt dan weer in dat er veel leidingwerk bij komt kijken. Of stappen we over naar een andere energiebron? Elektrisch, keramisch, inductie. De termen duizelden me.
Ooit heb ik op elektra gekookt, en dat beviel me best. Dat waren toen nog van die stevige ijzeren platen. Ze bleven lang warm, dus ik zette vaak de plaat al uit als de aardappels nog maar half gaar waren. Ze werden dan op de restwarmte gaar. Maar met de tegenwoordig zo belangrijke ecologische voetafdruk in mijn achterhoofd zijn deze niet zo energiezuinige platen geen optie. Keramisch dan? of inductie? Wat is het verschil? Beide hebben een glasplaat met daaronder de warmtebronnen. Hmm… inductie werkt met een magnetisch veld? Wil ik dat wel?

Kleine keuken

Met de beperkte ruimte die we voor de keuken hebben is het passen en meten. Vanwege de aanwezige grote witgoedapparaten is een inbouwplaat niet mogelijk. En de keuze in vrijstaande platen is beperkt, zeker voor keramisch is er weinig op de markt. Navraag in het eigen netwerk leerde me dat mensen die op inductie koken daar super tevreden over zijn. Na flink zoeken en afwegen vonden we een vrijstaande inductieplaat. De elektrische installatie werd aangepast en ik kon mijn nieuwe plaat gaan gebruiken. Dacht ik.

Nieuwe pannen

De eerste keer dat ik wilde koken gaf meteen problemen want helaas werden niet al mijn pannen door de kookplaat herkend. Ja, dat is ook zo’n handige gadget: Het toestel weet of er een pan op de kookzone staat. En ook of die pan wel of niet geschikt is voor het kooktoestel. Slechts twee kookpannen en de waterketel bleken geschikt te zijn. Dus togen we hals over kop naar de pannenwinkel. Met de nieuwe aankoop van twee mooie kookpannen, een prachtige ge-emailleerde gietijzeren braadpan en een fijne stevige koekenpan ben ik super in mijn sas! Het minimum van wat ik nodig heb was er weer. Later kwam er nog een zware koekenpan bij, en een aanbieding van een kleinere gietijzeren pan kon ik ook niet laten lopen.

Extra werkblad

Hoewel de plek waar we koken niet veranderd is hebben we wel extra werkruimte gecreƫerd.
Het roestvrijstalen ribbeltjesaanrechtblad van 1.70 meter (met gootsteen in het midden) boven de keukenkastjes hebben we vervangen door een stevig blad met lichte kleur betonlook, dat doorloopt tot onder de kookplaat, dat geeft iets meer werkruimte; een extra werkblad in dezelfde uitvoering hebben we onder het keukenraam gemonteerd, en dat geeft nog 1.10 meter werkruimte erbij. Bijzonder prettig!

Het oog wil ook wat

De achterwand van kleine keramische tegeltjes had ook zijn beste tijd gehad. Deze tegeltjes zijn nu vervangen door grote kunststof tegelplaten, in een leigrijs decor.
De bestaande keukenkastjes wilden we houden. Maar dat wit stak wel heel gedateerd af tegen dat mooie nieuwe blad en tegels. En ook de witte handgreepjes hadden na ruim 22 jaar wat butsjes opgelopen. Dus een licht beige kleurtje op de kastjes en nieuwe donkere greepjes. En om het helemaal kijk-af te maken zijn ook de muren, plafond en keukendeur in diezelfde lichtbeige kleur geschilderd.
Aan styling hecht ik niet zoveel belang, wel wil ik nog de ramen aankleden met gordijntjes. Op de bovenkastjes staat een rijtje Keulse potten en dergelijke, en op de vensterbanken staan potten met keukenkruiden. Om het naast kijk-af ook gezellig eruit te laten zien.

Dit bericht zit in:

Tag: ambacht, kritisch, leefwijze

Categorie: Keukentafel