These Happy Golden Years

Dit is niet echt een boek waarvan je zou denken dat het over eten gaat. Integendeel zelfs, het hoort thuis bij de klassieke kinderboeken. De schrijfster vertelt over haar jeugd in het midwesten van Amerika. Centraal in de boeken staat de strijd om te overleven, en de grote rol die voedsel daarbij speelde.

In dit deel wordt minder op voedsel ingegaan dan in de voorafgaande; de nadruk ligt meer op de gezelligheid met leeftijdgenoten, het samenzijn  met familie en banen buitenshuis.
Het begint op het moment dat Laura als kersverse onderwijzeres bij vreemden in de kost terecht komt. Het is hartje winter, de mensen zijn gedwongen binnen te blijven, en in het gezin waar ze verblijft is geen harmonie. Doorgaans wordt een nors stilzwijgen bewaard.
Gelukkig komt Almanzo Wilder haar iedere vrijdag ophalen om de weekends thuis door te brengen, waar ze geniet van de huiselijke gezelligheid.
Wanneer ze na twee maanden weer helemaal thuis is geniet ze weer volop van de dagelijks terugkerende bezigheden, zelfs het vervelende gevoel van droog meel op haar handen bij het kneden van brooddeeg vindt ze nu niet erg, want ze verheugt zich al op de versgebakken knapperige broden die ze zullen eten.

De zomers worden op de ten zuiden van het stadje gelegen ontginning doorgebracht.
De boerderij draait goed, er zijn koeien en kalveren, en kippen. In de moestuin groeit volop verse groente, en op de akkers groeit haver, tarwe en mais.  Alles wordt handmatig geoogst want de akkers zijn te klein om er machinerie voor aan te schaffen.
Voor de zomerse maaltijden is er volop vers voedsel voorradig, en ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag wordt er vers brood, rabarbertaart en cake gebakken. De maaltijd die dag bestaat uit een gebraden hennetje, en voorzichtig uitgegraven nieuwe aardappeltjes en jonge erwtjes met room. Verder is er nog verse citroenlimonade en snoep.

In de winter verblijft de familie over het algemeen in het stadshuis, waar de langere avonden uitnodigen tot het maken van popcorn en toffee.
Wanneer toch besloten wordt om een van de winters op de ontginning te blijven maar het risico om naar de kerstnachtdienst te gaan toch te groot is, wordt de kerstavond thuis gevierd met heerlijkheden als popcorn-stroopballen, zakjes snoep, en sinaasappelen.

Zomer en winter ontmoeten Laura en Almanzo elkaar vaak, vrolijke sleepartijen en intense buggytochten over de weidse prairie zorgen dat ze zich al sterker tot elkaar aangetroken voelen, en na een verkeringstijd van drie jaar trouwen ze. Ze gaan wonen op Almanzo’s boomontginning waar hij een klein huis heeft gebouwd, met een prachtige populier voor het raam van de voorraadkamer, een kamer vol planken en lades met boter, brood en meelsoorten, met recht kan die kamer Laura’s trots worden genoemd.

De prachtige zachte houtskooltekeningen maken het verhaal helemaal af.

Ook op de plank staan de delen: Little House in the Big Woods, Little House on the Prairie, On the Banks of Plum Creek, Farmer Boy, By the Shores of Silver Lake, The Long Winter, Little Town on the Prairie, The First Four Years


These Happy Golden Years
door Laura Ingalls Wilder
Deel 8 uit de Little House serie
Engelstalig (In het nederlands verschenen als “Een huis voor Laura”)
Tekst ©1943 Laura Ingalls Wilder, © vernieuwd 1971 Charles F. Lamkin Jr.
Illustraties © 1953 Garth Williams
16e druk (1971) van de gereviseerde versie uit 1953
Harper & Row publishers, Inc.
First Harper Trophy book, 1971
Paperback, 307 pagina’s
SBN 06-440008-5
Serie gekocht september 1979, Calgary-Canada , dit deel Can $ 2,10

 

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: boerderij, herkomst, leefwijze