Herb & Spice

Bij aankomst op de rommel- en boekenmarkt werd ik al meteen aangeklampt door een van de medewerkers die me vertelde dat er een boek lag dat wel wat voor mij zou zijn, over specerijen en zo. Na enig gericht zoeken kwam ik het tegen. Als nieuw nog! Enig snel bladerwerk leerde me dat het een echt hebbe-boek was, dus hij ging linea recta op de stapel.
Eenmaal thuisgekomen bekeek ik mijn buit wat beter, en het bleek dat ik een waar juweel had gescoord: vormgeving is gelikt en de informatie is duidelijk en “to the point”.

Het boek is gesplitst in twee delen, een voor Kruiden en een voor Specerijen, die dan verder weer onderverdeeld worden naar het overheersende aroma of de smaak.
Deze twee delen beginnen met een korte introductie, en verder informatie over herkomst, handel en verspreiding, en het gebruik in de keuken. De afzonderlijke kruiden en specerijen worden hierna behandeld, overzichtelijk weergegeven op dubbele pagina’s; sommige kruiden of specerijen waar veel soorten van zijn (zoals bv. peper) krijgen meerdere pagina’s. Op iedere pagina vind je prachtige foto’s die de kruiden en specerijen duidelijk tot hun recht laten komen. In de kantlijnen staan vaste rubriekjes over smaaktonen, gebruikte delen van het kruid of de specerij, aanschaf en bewaren, en het zelf kweken en/of oogsten.

Ook wordt aandacht besteed aan bekende kruidenmengsels en recepten om deze zelf te maken. Daarnaast vind je uitleg  hoe kruiden geconserveerd worden (denk aan drogen, invriezen, op olie of azijn zetten enz.), en tot slot er is er nog een deel wat aandacht besteed aan het koken met kruiden en specerijen, compleet met recepten die ingedeeld zijn naar soort gerecht.


Herbs & Spice – the cook’s reference
Engelstalig, door Jill Norman
Fotografie Dave King
Hardcover, 336 pagina’s
Uitgegeven door Dorling Kindersley Ltd, London
© 2002 Dorling Kindersley Ltd, London
Tekst © 2002 Jill Norman
ISBN 0 7515 3741 2
Gekocht tweedehandsboekenmarkt, november 2016, € 1,00

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: herkomst, plantaardig