herfstviering

Herfstviering 2014

In juni woonde ik samen met Esther (van praktijk Lambregts) een midzomerviering bij. We bedachten dat het leuk zou zijn om zelf ook eens iets te organiseren. In het kader van de herfst bijvoorbeeld, met een mooie herfstviering.
De warme, lome zomerdagen zorgden ervoor dat dit idee een beetje op de achtergrond raakte, maar begin september kwam het weer in onze herinnering. Dus aan de slag met voorbereiden. Als datum prikten we 28 september om voldoende tijd te hebben om alles te regelen. Van die voorbereidingen genoten we al volop, we zetten een tocht uit, we verzonnen mogelijke activiteiten, en dat alles in een rustig herfsttempo.

Het was zover!

We prikten zondag 28 september, en we waren er klaar voor.

Dit waren de ingrediƫnten:
– een heerlijke herfstdag met een aangename temperatuur en gouden zonlicht
– een goed gezelschap met lieve mensen
– een uitgezette speurtocht, met vragen over planten, bomen en dieren
– een bezoek aan een biologische boerderij
– een houtvuur en
– een aantal lekkernijen

De tocht

De wandeling voerde ons door het mooie herfstige Twiske. Aan de hand van de opgegeven routebeschrijving zochten we onze weg. We leerden via de bij de speurtocht vermelde “weetjes” van alles en nog wat. Namen van bomen en planten die we onderweg tegenkwamen. En welke dieren er in ons gebied leven, daarvoor had Esther een mooi verhaal bedacht over Sjaantje, Theodoor en de Reiger. Bij boerderij de Marsen hielden we een korte pauze. Boer Benno was zo vriendelijk om ons uit te leggen hoe de boerderij reilt en zeilt sinds hij het beheer voert.
Onderweg dronken we van meegebracht vruchtensap en water, en knabbelden we op broodkrakelingen.

Terug op het honk

Aan het eind van de tocht genoten we op de binnenplaats achter Esther’s praktijk rond een herfstvuur van herfstthee, taarten, zoete broodjes, pompoensoep en speltbrood.
Omdat het herfstseizoen in algemene zin staat voor loslaten was er de mogelijkheid om in het vuur zaken die je los wilde laten daadwerkelijk in rook op te laten gaan door een notitie op papier te laten verbranden, waarvan vooral door de kinderen gretig gebruik werd gemaakt. Het is natuurlijk spannend om te zien hoe snel je papiertje vlam vat.

Heel leuk was ook dat de verslaggeefster van de krant de hele herfstviering heeft bijgewoond en er een mooi artikel overschreef.

Zelf de herfstgerechten maken? Dan vind je hier enkele van de recepten: Broodkrakelingen, anijsperentaart, appeltaart, zoete opgerolde broodjes,

Dit bericht zit in:

Tag: boerderij, feest, herfst

Categorie: Keukentafel