Het Grote Dessertboek

Een likkebaardend lekkerbekkenboek voor de ware toetjesliefhebber.

Het is niet alleen maar een kookboek met een schat aan recepten, je vindt ook veel achtergrondinformatie, waarbij wordt ingegaan op de geschiedenis van suiker en de invloed daarvan op de eetcultuur; ook wordt veel informatie verstrekt over vruchten, van de gangbare soorten die in eigen tuin gekweekt kunnen worden tot de meer exotische uit verre landen. Smaakmakers als dessertkuiden en geparfumeerde alcoholen komen uiteraard ook aan bod.

Na dit algemene informatiegedeelte begint het echte werk: De eerste hoofdstukken gaan in op basistechnieken en voorbereide condimenten, zoals cremes, sauzen, glazuur. De eigenlijke desserts worden in aparte categorieën uitgesplitst in de verdere hoofdstukken behandeld. Om er enkele te noemen: gestorte desserts, eiergerechten, vruchtendesserts, gebakken nagerechten, ijs etc.

De samenwerking tussen vormgever en fotograaf heeft geresulteerd in een mooi vormgegeven boek met aandacht voor sfeer, zoals te zien is op de foto’s van gedekte tafels en verstilde keukentaferelen, en de bereide desserts, gepresenteerd met fraai serviesgoed en bestek, zijn als ware stillevens op de foto gezet.
Bij ieder hoofdstuk is verder een mooie zwartwit illustratie opgenomen die de essentie weergeeft van dat specifieke hoofdstuk. Ook op de schutbladen zijn deze tekeningen te zien.

Voorwoord, dessert-lexicon, technische termen, inhoudsopgave en alfabetisch register maken dit grote dessertboek compleet.


Het Grote Dessertboek – Zoete nagerechten uit de hele wereld en het mysterie der tropische vruchten
Redactie: Ronnie Potsdammer – Irka Anstadt
Vertaling: Caroline Steenvoorden-Winter
Fotografie: Christian Teubner
Vormgeving: Wolfgang Steger
Tekeningen: Peter Schimmel
Hardcover, linnen, 207 pagina’s
Uitgegeven door Dorling Kindersley Ltd, London
© by Teubner Edition – 8958 Füssen (BRD)
© 1986 Nederlandse editie, Uitgeverij M & P, Weert
ISBN 90 6590 016 0 UGI 630
Gekocht tweedehandsboekenmarkt, november 2015, € 1,00

Dit bericht zit in:

Tag: boeken, dessert, fruit, gebak

Categorie: Boekenplank