Het grote wildplukboek

Iedere zomer zochten we bramen in het duingebied waar we kampeerden. Maar verder dan dat gingen onze vroegste wildplukervaringen niet. We durfden niet goed, want wat is nu wel en wat niet eetbaar? Onze generatie is die basiskennis al aardig kwijtgeraakt. Ik weet nog dat ik in mijn tienerjaren eens jam van vlierbessen maakte, hoewel dat een hachelijk experiment was omdat deze bessen als niet veilig bekend stonden. Maar als je ze zou verhitten kon het geen kwaad had ik ergens vernomen, en ik nam de gok. Ik ben er nog steeds.

Het grootste deel van mijn leven was ik dus nagenoeg onbekend met het eten uit de natuur. En met mij nog vele anderen.
Het grote wildplukboek” is dan ook een uitkomst, het voorziet in een almaar toenemende behoefte; en het is voor mij een welkome aanvulling in mijn boekenkast.

Behandeld worden o.a. de basiskennis die je als wildplukker moet hebben, de spelregels waar je je aan te houden hebt, de gevaren die je als wildplukker kan lopen, de basisprincipes van determinatie, het verwerken en conserveren van je wildpluk, de kenmerken van de seizoenen en wat er per maand te vinden is.
Na het algemene deel vind je de hoofdstukken over de verschillende gewassen, die onderverdeeld zijn in Planten, Bessen en vruchten, Noten, Zeewieren, Naaldbomen, en Paddenstoelen. Ieder afzonderlijk hoofdstuk is voorzien van een eigen inhoudsopgave. Hierna volgen dan nog bijna 20 pagina’s met recepten van Jonnie Boer zodat je culinair verantwoord met je wildpluk aan de gang kan gaan.

De vormgeving is bijzonder fraai, een uniforme indeling zonder strak te zijn. Per pagina wordt een wildplukgewas beschreven en met een foto getoond. De informatie bestaat uit de kenmerken van het gewas, waar en wanneer het te vinden is, en het gebruik. Soms wordt een heilzame werking vermeld, en in een met het gewas overstemmend gekleurd kader is nog ruimte voor bijzonderheden.

Zoals ik al eerder aangaf, ik ben blij dat het boek zijn weg naar mij heeft gevonden.


Het grote wildplukboek – eten uit de natuur
Door Edwin Florès, met een voorwoord en recepten van Jonnie Boer
Hardcover, 303 pagina’s
© Edwin Florès, 2013
Grafische vormgeving: Natasha Tastachova
Fotografie cover: Lode Greven
Fotografie binnenwerk: Edwin Florès, Lode Greven, Jan Bartelmans, Claudia Reina
Uitgevers: Bertram + de Leeuw
ISBN 9789461561060 NUR 440
Gekregen als verjaardagscadeau in 2013

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: diëten, kritisch, wildpluk