Het Hanzehuis
Thema 2014 – Groningen – Thema 2014
De Hanze heeft zijn oorsprong in de 12e eeuw, het was een samenwerkingsverband tussen (in eerste instantie Duitse) handelaren en steden om hun handel te beschermen en uit te breiden. Het centrum van de Hanze was in de begintijd geconcentreerd op de landen rond de Oostzee, later werden ook steden opgenomen uit de Lage Landen (Nederland, Vlaanderen), Engeland, Scandinavië en Russische en Baltische staten. Op zijn hoogtepunt bestond de Hanze uit meer dan 200 steden. Dit machtige verbond probeerde door uitschakeling van concurrenten en onderdrukking van opkomende handelscentra een monopoliepositie te verwerven in het handelsverkeer: inkoop, transport en verkoop van metalen, graan, hout, wol, wijn, kruiden etc.
De Hanze als organisatie stortte tegen het eind van de 16e eeuw volledig in, echter de rijkdom aan producten die in deze steden werd verhandeld leeft voort in het concept van Het Hanzehuis.
Dit moderne Hanzehuis is een handelsonderneming met activiteiten die gebaseerd zijn op het oude Hanzeverbond. In de “Hanzewinkels” worden uitsluitend producten verkocht van leveranciers uit Europese steden die vanouds tot de Hanze behoorden. Deze toeleveringsbedrijven moeten een minstens 50 jaar onafgebroken staat van dienst hebben. Daarbij moeten de producten vervaardigd zijn volgens traditionele receptuur die geldt vanaf 1800 (of daarvoor).
De winkels bevinden zich in de steden Groningen, Zwolle en Amsterdam. Overbodig te zeggen dat deze deel uitmaakten van de vroegere Hanze.
Enige tijd geleden bezocht ik de Groningse winkel van Het Hanzehuis, gevestigd in een prachtig pandje dat tegen de Der Aa kerk aanleunt.
Een fleurige opstelling van siropen flankeerde de ingang van de winkel. Bij binnenkomst werden we verwelkomd met een dropje (Amarelli, sinds 1731) en onze ogen verlustigden zich aan alle heerlijkheden op de planken en toonbanken.
Uit alle hoeken van Europa zijn producten vertegenwoordigd, maar natuurlijk moeten ze allemaal voldoen aan het bovengenoemde concept.
We zagen o.a. Lübecker marsepein van Carstens, (sinds 1845), vruchtensiropen van maison Guiot (sinds 1871) en jam en marmelade uit Denemarken van Bangs (sinds 1878) – en die was heel erg lekker, net zoals de originele Groninger koek die we ook hebben gekocht.
Deze winkel is een aanrader om te bezoeken als je toevallig in de buurt bent. Maar zoals ik al eerder vermeldde heeft het Hanzehuis ook winkels in Zwolle en Amsterdam. Woon je te ver uit de buurt dan is er ook nog een webwinkel.
Update: In november 2017 bezocht ik nogmaals de stad Groningen. De winkel van het Hanzehuis was er helaas niet meer.