Hondsdagen

Hondsdagen: Een term die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Voor mij tenminste. Maar ik weet dat er ook mensen zijn (en dat zijn de meesten) die hier nooit van gehoord hebben. Zij leggen misschien een link naar dagen waarop ehh…. er meer honden op straat zijn, offe… (en die kwam ik tegen op vele internetsites) dat honden in deze periode hondsdolheid konden overbrengen. Niet dus. In ieder geval niet meer dan op andere dagen.
Bij de uitdrukking hondsdagen leg ik altijd de link naar zomer, broeierige hete dagen, het is bederfelijk weer. In deze tijd, de periode van het sterrenbeeld Leeuw, pakweg van 20 juli tot 20 augustus is de kans dat je voedsel bederft vele malen groter. Ook tegenwoordig nog, met onze moderne koelkasten en vriezers.

Risico

Zo vertelde mijn buurman daarnet over de kip die hij drie dagen geleden had gekocht, thuis meteen in de koelkast gedaan en vanmiddag lekker in de marinade gezet. Echter, toen het beestje de gril in zou gaan rook het beslist onaangenaam. Nou kan je je afvragen waarom hij die kip pas drie dagen later wilde eten, maar dat komt omdat de slager/poelier waar hij de kip had gekocht slechts open is van woensdag tot zaterdag. En in de koelkast had die kip best goed moeten blijven. Niet dus. In de Hondsdagen kan je zomaar voor dit soort onplezierige verrassingen staan. Zodra je het voedsel ook maar een beetje verdacht vindt, moet je geen risico nemen. Niet in de Hondsdagen. Je hebt zo een voedselvergiftiging te pakken.

Zomervoedsel

Rommelig zijn in je buik komt ook vaak voor in deze tijd. Vooral als je veel fruit eet wat er in deze tijd overvloedig is: Rode en zwarte bessen, frambozen, bosbessen, kruisbessen. Kersen en aardbeien ook. En laat ik de perziken, nectarines, pruimen en abrikozen niet vergeten. En wat dacht je van meloenen. Allemaal bijzonder lekker. En beslist gezond. Maar teveel is niet goed. Je wordt er wat loslijvig van. Trouwens, veel eten op die superhete zomerdagen is zowiezo niet goed, je lichaam draait al op volle toeren om koel te blijven, en met overvloedige maaltijden belast je het alleen maar nog meer, de spijsverteringsmachine moet dan op topkracht draaien want de hele hap moet immers ook weer verteerd worden.

Bij je bescheiden zomerse maaltijd is het geen overbodige luxe om een beetje extra zout te gebruiken zodat wat je met zweten bent kwijtgeraakt weer aangevuld wordt. Zweten is belangrijk, het is het ultieme afkoelingsmechanisme van je lichaam! En voor degenen die denken dat zweet vies is: zweet uit een gezond lichaam stinkt niet.
Naast het zout moet je ook zorgen dat er genoeg vocht in je lichaam blijft circuleren. Drinken dus! Water, thee of kruidenthee. En als extraatje bijvoorbeeld een vruchtenlimonade. Helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken, en vele malen lekkerder dan wat je in de winkel koopt.

De hondsster

Terug naar de Hondsdagen. Waarom heten ze zo, terwijl ze niets met honden te maken hebben. Niets? Nee, niet met honden van vlees en bloed. Maar wel met de ster Sirius, ook wel bekend als de hondsster, de helderste ster aan de nachtelijke hemel. Maar in deze dagen komt Sirius gelijk op met de zon en is daarom niet zichtbaar. Dus de onzichtbaarheid van Sirius zorgt zodoende voor de link naar de hond, vandaar dus de term hondsdagen.

Waarom bederf?

Hoe komt het nu dat juist in deze tijd voedsel sneller bederft? Eigenlijk is het makkelijk te beredeneren. De dagen zijn warm, de nachten niet echt koel. Is het dan ook nog vochtig, bv. na zo’n zomerse onweersbui die in deze periode wel eens wil voorkomen, dan heb je al twee voorwaarden voor de snelle groei van bacteriĆ«n, schimmels en gisten. In deze omstandigheden kunnen deze geniepige micro-organismen zich exponentieel vermeerderen, en dan heb je de poppen aan het dansen.
Oppassen is dus de boodschap. Bereid voedsel kun je afgedekt met een schoon deksel of schone doek snel laten afkoelen en dan in de koeling zetten. Als dit alles snel gebeurt, binnen de twee uur, dan belet je de gluiperdjes aanzienlijk bij hun kwalijke arbeid om jouw voedsel te laten bederven.
En dat is natuurlijk heel plezierig om optimaal te genieten van de zomer!

 

Dit bericht zit in:

Categorie: Keukentafel

Tag: zomer