Houdbaar & Heerlijk

Bij het kopen van een boek voor een verjaardagscadeautje zag ik dit fraaie werk over conserveren liggen en ik kon het niet nalaten om dit voor mezelf aan te schaffen. Ik hoefde er niet eens lang voor te bladeren, het boek staat van begin tot eind vol heerlijkheden waarvan likkebaardend lekkere foto’s alvast een voorproefje geven van de werkelijkheid.

Het boek behandelt het conserveren van voedsel op velerlei manieren. Het voorwoord van Hugh Fearnly-Whittingstall onderstreept duidelijk de voordelen van het zelf conserveren: het benutten van de overvloed die de natuur ons schenkt, de voldoening die ervan uitgaat, het verrijken van het eten, en de onovertroffen “eigen” smaak die geen fabriek kan evenaren.

Als inleiding geven Nick en Johnny hun visie waarom het belangrijk is dat we ons voedsel zelf conserveren; als het ware de regie in eigen handen te houden en de door de industrie aan ons voedsel toegevoegde stoffen te vermijden.Verder wordt ingegaan op de geschiedenis en de geografie van het conserveren, vanaf de prehistorie tot aan de moderne tijd waarin Louis Pasteur het mysterie van voedselbederf oploste.
Twaalf hoofdstukken behandelen even zovele conserveringstechnieken: drogen, zouten, roken, worsten, in het zuur leggen, kruiden conserveren, fermenteren, inmaak in en met suiker, conserveren met alcohol, wecken en inblikken, vacumeren en invriezen.
Ieder hoofdstuk wordt begonnen met algemene wetenswaardigheden en informatie over de behandelde manier van conserveren, o.a. de benodigde apparatuur en gereedschap, waarna wordt overgegaan naar de verschillende met die manier verkregen producten waarvoor recepten zijn gegeven.
Zo wordt in het hoofdstuk  over “Roken” beschreven hoe je een rookkast van een vuilnisbak kan maken, en in het hoofdstuk over “Drogen” lees je hoe je zelf een droogkast in elkaar knutselt, alles voorzien van duidelijke foto’s.
Je leert bv. hoe je een makreel kan roken met daarna een recept voor een soufflée van gerookte makreel.

Daarbij is het een plezier om te lezen hoe Nick en Johnny over hun ervaringen met voedsel vergaren, het conserveren ervan en de verdere verwerking in de keuken vertellen.
Natuurlijk is dit prachtig uitgevoerde boek voorzien van inhoudsopgave en register.
Voor mij is dit een grote aanwinst, ik ben dan ook blij dat ik me heb laten verleiden om het indertijd aan te schaffen.


Houdbaar & Heerlijk
door Nick Sandler en Johnny Acton, met een voorwoord van Hugh Fearnly-Whittingstall
Tekst © 2004 Nick Sandler en Johhny Acton
Fotografie © 2004 Peter Cassidy
Boekontwerp © 2004 Kyle Cathie Limited
Nederlandstalige uitgave © 2005 Uitgeverij Terra Lannoo bv, Warnsveld
Hardcover, 224 pagina’s
Vertaling: Gwen Neuman, Tilburg
Zetwerk: Studio Brouwer, Haarlem
ISBN 90 5897 296 8 / NUR 449
Gekocht februari 2009 of 2010, boekenvoordeelwinkel.

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: eet- en drink tradities, herkomst, inmaak, kritisch, zomer