Hummus

Aan de plastic bakjes met supermarkt-hummus te zien die her en der op de eettafels verschijnen, lijkt het mij dat er een markt voor gecreëerd is. Om houdbaarheid en stabilisatie te kunnen garanderen wordt door de industrie aan de kant-en-klaar smeersels wel wat chemicaliën toegevoegd. Eigenlijk is stabilisatie maar een rare term als het om voedsel gaat, maar dat terzijde.
Ik maak al jaren zelf hummus (of hoemoes, houmous, of hoe je het ook mag schrijven), nog voordat het massaal in de supermarkt te koop was, en zonder de chemische middeltjes. Doet het altijd goed bij buffetten en op hapjestafels. Lekker om te dippen met brood, bv. een luchtig, versgebakken marokkaans brood.
Hummus is een verrijkte kikkererwtenpuree, en een fluitje van een cent om zelf te maken, zeker als je met gare kikkererwten begint. Kocht ik vroeger nog vaak een blik kikkererwten als basis, tegenwoordig kook ik ze liever zelf. En dan meteen een dubbele portie om de helft in te kunnen vriezen.

Bij dit hummusrecept is steeds proeven belangrijk, volg je eigen smaak.

Voor ca. 450 gram heb je nodig:
ca. 4 ons gare kikkererwten (ca. 1/2 liter)
plus iets van het kookvocht
evt. een klein scheutje olijfolie
vers citroensap (naar smaak, ca. 1/2 citroen)
djinten (gemalen komijnzaad) (naar smaak, ca. 1 theelepel)
tahin (sesampasta) (naar smaak, 1,5 à 2 eetlepels)
(himalaya)zout naar smaak *)

Evt. kan je een keuze maken uit deze toevoegingen:
– 1 eetlepel licht sesamzaad (plus 1 theelepel zwart sesamzaad)
– een in hele kleine stukjes gesneden halve rode paprika plus wat zoet paprikapoeder
– om te garneren/serveren: dunne schijfjes tomaat, rucola en/of vers korianderblad

Verder heb je nodig:
een blender of foodprocessor, citruspersje, evt. een snijplankje en een mes als je paprika of tomaat gebruikt,

En zo maak je het:
1. Pureer de kikkererwten met een beetje in kookvocht in de foodprocessor. Let er op dat het niet te dun wordt, het moet een stevige pasta blijven.
2. Voeg vervolgens naar smaak (proef regelmatig) citroensap, tahin, djinten en evt. zout toe en draai tot alles goed is vermengd. Bekijk de dikte, voeg evt. nog wat kookvocht toe.
3. Maak dan een keuze uit de toevoegingen en meng dat door de hummus, of garneer met rucola en/of tomaat en/of korianderblad.

*) Gebruik je een blik gare kikkererwten controleer dan of er al zout aan is toegevoegd.


Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Prijsniveau: voordelig
Tijdsduur: ongeveer 15 minuten