Kerstfeest
Ondanks dat dit feest al verschillende keren op Eetweetjes onder de aandacht is gebracht toch een apart artikel over het Kerstfeest, in de volksmond ook nog wel Kerstmis genoemd. Het kerstfeest is voor de gemiddelde Nederlander HET feest om er eens goed voor te gaan zitten en flink te tafelen. Zo’n overdadig feestmaal bij een viering heeft zijn oorsprong in een ver verleden, zoals in het artikel over feestelijk eten wordt uitgelegd.
Bij sommigen blijft het niet alleen bij de beide Kerstdagen, vaak worden ook de weekenden rondom het eigenlijke feest aangegrepen om uitgebreid te eten. Je zou je kunnen afvragen wat nou feestelijk eten is en wanneer dit de grens overschrijdt naar het land van overdaad…
Het kerstfeest valt in de winter. De periode van de donkere dagen is een tijd van inkeer en rust. Bij een aantal gelegenheden wordt deze rust onderbroken door momenten van gezellig samenzijn. Het tijdstip rond de winterzonnewende is zo’n gelegenheid die we aangrijpen om feest te vieren. Wanneer de zon zijn zuidelijkste punt heeft bereikt klimt die iedere dag weer een stukje hoger aan de horizon en schijnt dus ook iedere dag weer iets langer. Bij dit feest draait het dan ook om Licht. Terugkerend licht.
De feestelijkheden rond de winterzonnewende gaan daarom veelal gepaard met het maken van veel licht en vuur en dat zien we in de verschillende stromingen terug:
• Bij het christelijke kerstfeest viert men dat met de geboorte van Jezus het Licht naar de Aarde komt, en wordt een groenblijvende boom met lichtjes en glinsterende ballen versierd.
• Het Joodse chanoeka staat bekend als het feest van de lichtjes, waarbij herdacht wordt dat met slechts één kruikje olie de lampen in de tempel acht dagen lang konden blijven branden.
• In de heidense traditie wordt het lengen van de dagen gevierd met het joelfeest door een blok hout brandende te houden, kaarsen aan te steken en groenblijvende takken in huis te halen.
In de commerciële maatschappij waarin we leven zijn we onderhevig aan mode-invloeden, de handel speelt hier handig op in, zowel wat betreft het eten als de versiering. De hele gebraden kip uit de jaren 60 is op een gegeven moment verdrongen door de kalkoen. Ook wild kwam in. Het konijntje van vroeger heeft plaats gemaakt voor struisvogel- of kangoeroebiefstuk. Zelfs de versiering wisselt met de jaren, het ene jaar hangt de boom vol met verschillend gekleurde ballen, het volgende jaar moet dan alles in zilver, en het jaar daarop is natuurlijk materiaal weer helemaal in.
De diverse supermarktbladen zijn in deze tijd van het jaar extra dik, de pagina’s staan vol met de heerlijkste feestgerechten, menusuggesties, hapjestafels, wijnbuffet en groendecoratie; het kan niet op, maar bladeren in zo’n tijdschrift is ook fijn om inspiratie op te doen en alvast wat van de feestsfeer te proeven.
Ondanks al de veranderende trends blijft dit uiterlijk vertoon ondergeschikt aan de boodschap van het kerstfeest, nl. het vieren van het Feest van het Licht.