Kopi Loewak

Met de feestdagen een lekker kopje koffie drinken? Een espresso met een vleugje kaneel? Of ga je voor iets exclusievers, en denk je daarbij aan Kopi Loewak of Civetkoffie, een koffiespecialiteit uit Zuid-Oost Aziƫ? Exclusieve koffie met een exclusieve prijs: Variƫrend van 20 tot 40 euro voor 100 gram bonen.
Waarom die hoge prijs? Is die koffie dan zo anders dan andere? Het antwoord is JA, maar niet omdat de koffieboon zo speciaal zou zijn want dat is een gangbare arabica boon; in dit geval is het productieproces de oorzaak. Een productieproces dat je ronduit RAAR kunt noemen.

De koffie wordt nl. eerst gegeten door loewaks (een civetkatachtige, vandaar de naam civetkoffie) die het vruchtvlees van de koffiebes verteren, maar de harde pit (de koffieboon) niet, die ondergaat min of meer een fermentatieproces in de darmen van de dieren waarna ze de pit uitPOEPEN.

De poep van de diertjes moet dan nagezocht worden op uitgepoepte pitten (koffiebonen), die worden er dan uitgepeuterd, gewassen en licht geroosterd waarna ze bij ons op de markt komen voor ehh… wat kostte dat ook alweer? Oja, tussen de 20 en 40 euro voor een onsje ongemalen bonen.

En de belangrijkste schakel in dat koffieproces, de loewaks, hoe gaat het daarmee? Dat is toch personeel wat je op een voetstuk zou plaatsen! Maar nee, de beestjes worden in het wild gevangen en daarna opgesloten in kooitjes. Het zijn nachtdieren en alleseters, maar ze worden in de dagdienst gevoerd met enkel koffiebessen. De diertjes zijn in deze omstandigheden supergestresst, en planten zich in hun erbarmelijke toestand niet voort. Maar ach, dan vangt men gewoon weer nieuwe exemplaren… Te triest voor woorden.
Een en ander wordt nog verduidelijkt in dit filmpje.

Lust je nog een kopje civetkoffie??

Dit bericht zit in:

Tag: dierlijk, drank, herkomst, kerst, kritisch, plantaardig

Categorie: Keukentafel