Kruidenthee

De prijs, het onderwerp, en de eerste blik op het boek maakten dat ik niet echt over de aanschaf hoefde na te denken. Mooie cover, mooi papier, prachtige foto’s, duidelijk lettertype, compleet met inhoudsopgave. Dit was (naast een uitgebreide gids over geneeskrachtige planten) het eerste boek over kruidenthee in mijn boekenkast.

Het boek begint met een algemene inleiding, waarin iets over de geschiedenis van de kruiden in Europa, kruiden uit verre oorden, er wordt wat informatie gegeven over kruiden als geneesmiddelen, en een algemene uitleg over kruiden kweken en gebruiken.

Elk behandeld kruid is zowel met de Nederlandse naam als de wetenschappelijke naam aangegeven, er wordt wat achtergrondinformatie over de plant gegeven, een beschrijving van de plant plus de vindplaats, waarin en waarvoor het gebruikt kan worden, welke delen er gebruikt worden, de bereidingswijze, de medische gegevens, en evt. bijwerkingen.
Naast de beschrijving van de aparte kruiden vind je ook recepten voor thee van kruidencombinaties, zowel voor de zomer als de winter.
Ook worden er adressen gegeven van kruidenwinkels en kruidentuinen.

Je zou zeggen dat het geen slechte aankoop is voor dit bedrag. Toch viel het boek tegen. En dat ligt hem hierin dat er geen logica in de volgorde van de behandelde kruiden is te vinden. Het staat niet op alfabet. Ook niet als je de wetenschappelijke naam van de kruiden zou hanteren. Dus even makkelijk bladeren is er voor mij niet bij.
Pas kort geleden ben ik erachter gekomen hoe het zit met de gehanteerde volgorde, die is nl. zonder meer overgenomen van de oorspronkelijke engelse uitgave. Dus vertaal je de nederlandse naam naar het engels, dan is de logica duidelijk, maar voor het nederlandse taalgebied ver te zoeken dus.
De ondertitel is enigzins misleidend, er worden nl. ook kruiden beschreven die een opwekkende of stimulerende werking hebben.

Verder is de grafische vormgeving van de pagina’s niet helemaal jofel. De witte achtergrondkleur van de pagina’s wordt soms doorbroken door een of meer rechthoekige kleurvlakken. De tekstdoorloop houdt geen rekening met deze gekleurde delen, en dat werkt verwarrend bij het lezen.


Kruidenthee – heerlijke recepten voor kalmerende kruidenthee. Door Richard Craze.
Hardcover – MCMXCVIII (1998) – De Lantaarn, Amsterdam.
Oorspronkelijke titel: Herbal teas, © 1998 by Quintet Publishing Limited, London, Groot-Brittanië
Vertaling: Marthe C. Philipse
ISBN: 90 5426 012 2 NUGI-code 421
Gekocht juli 2004, museum-souvenir/boekenwinkel, € 4,00

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: drank