La cuisine de Mapie

Dit eenvoudige, franstalige boekje van culinair en gastronomisch specialiste Mapie de Toulouse-Lautrec geeft een schat aan recepten voor originele Franse gerechten.
Deze recepten zijn per rubriek weergegeven, onderverdeeld in subrubrieken met de recepten daarin op alfabetische volgorde. Achtereenvolgens komen aan de orde: Sauzen en dressings, Deeg, Soepen, Voorgerechten, Eieren, Vis- en zeevruchten, Wild- en gevogelte, Vlees en orgaanvlees, Rijst en deegwaren, Groenten, Salades, Desserts, Gebak, Dranken.
De vormgeving is zonder opsmuk: Geen inleidingen, geen illustraties.  Ook een index ontbreekt, maar achterin het boekje is een inhoudsopgave te vinden van de rubrieken en de daarin opgenomen recepten.

Ondanks de eenvoud van het boekje is het een klassieker in zijn soort. Alles heeft te maken met de persoon Mapie, dus de vraag is: Wie was zij?
Mapie was Marie Pierre de Toulouse-Lautrec (1901-1972). Vanaf haar 18e jaar volgde zij de kooklessen van Edouard de Pomiane. Haar werkzame leven begon zij als journaliste bij het tijdschrift Elle, door haar passie voor koken kreeg zij al snel de culinaire rubriek onder haar hoede. Hier deelde ze o.a. haar eigen recepten, die op afneembare receptenkaarten werden gepubliceerd. De meeste van deze recepten zijn later door Mapie opgenomen in het hier beschreven boek “La cuisine de Mapie”.


La cuisine de Mapie – par Mapie de Toulouse Lautrec
Franstalig
Pocket, 477 pagina’s
© Librairie Jules Tallandier, 1967
Imprimé en France par Brodard et Taupin – 7, Bd Romain-Rolland – Montrouge – Usine de La Flèche
Le Livre de Poche – 12, rue Franςois 1er – Paris
ISBN: 2 – 253 – 00791 – 9
Gekregen in 2013 van familie

 

Dit bericht zit in:

Tag: boeken, franse keuken

Categorie: Boekenplank