Is een dure hamburger de oplossing?

Gisteren is in Londen de eerste  hamburger van kweekvlees gepresenteerd, zo las ik in een gistermiddag uitgekomen nieuwsbericht. Het vlees voor deze hamburger (of misschien moeten we spreken van beefburger) is in het laboratorium gekweekt uit cellen van een koe. Hiervoor zijn koeien-stamcellen die op het punt stonden om uit te groeien tot spiercellen gebruikt. Deze cellen werden ondergedompeld in een substantie van eiwitten en suikers, en verder nog wat voedende elementen uit dierlijk bloed. Daarbij werd ook een steungevende gel toegevoegd (een bijproduct van de papierfabricage). Het zich vormende spierweefsel van de kweek werd dan door middel van electrische stimulatie bewogen, om de spierbewegingen van een levende koe na te bootsen. Een miraculeus project van de aan de universiteit van Maastricht verbonden arts en wetenschapper Mark Post.

De hamburger is door de Amerikaanse journalist Josh Schonwald en de Oostenrijkse voedselwetenschapper Hanni Rützler geproefd/getest. Beiden waren het erover eens dat het product de test als vleesproduct wel kon doorstaan, hoewel er best nog  het een en ander aan gesleuteld moet worden, het gekweekte vlees kan nl. wel wat steviger worden en ook proef je dat er geen vet in zit: wanneer ook vetcellen gekweekt en toegevoegd kunnen worden zal het product zeker sappiger zijn.

Vlees kweken uit een paar cellen zou de voedingsindustrie een enorme boost kunnen geven, en meteen het probleem met de megastallen aanpakken. Zou dit DE oplossing kunnen worden voor een mogelijk wereldvoedselprobleem?

Je hebt in dit soort zaken natuurlijk voor- en tegenstanders.
Deze methode zou een aanzet kunnen zijn tot een diervriendelijker productie van vlees. Maar hoe gaat de menselijke spijsvertering hiermee om? Is het ethisch wel verantwoord? En wat is het kostenplaatje?
Deze eerste hamburger bleek in de categorie “Bijzonder dure voeding” te vallen, de kostprijs bedroeg 250.000 dollar per 100 gram. Dat jast er snel doorheen: een kwart miljoen dollar weg in enkele happen. Gezien deze prijs zie ik voorlopig nog geen toekomst voor dit product.

Bron: Nu.nl (http://www.nu.nl/wetenschap/3543236/hamburger-van-kweekvlees-gepresenteerd-in-londen.html)

Dit bericht zit in:

Tag: dierlijk, herkomst, kritisch, vlees

Categorie: Keukentafel