Lentenieuws: volkstuin

Voorjaarsweetjes 2024 - 3

In dit Lentenieuws de volgende onderwerpen: Nutstuin – Biodiversiteit – Lente – Kijktip

Volkstuin

Laten we beginnen met de nutstuin. Het is een natte winter geweest, en dat merk je goed op de volkstuin. Ik schreef het de vorige keer al, we liepen in februari nog op zompige grond. Maar naarmate we dichter bij het lentepunt kwamen knapte het weer op. We hebben al een aantal mooie dagen achter de rug. Op zulke dagen trek ik mijn laarzen aan en ga naar de volkstuin. Er moet grondwerk gedaan worden: Onkruidvrij maken, nieuwe stukken omspitten. Compost aanbrengen, zowel om vruchtbaar te maken als om op te hogen.

Binnen opkweken

In huis komen er op de vensterbanken steeds meer bakjes met zaaigoed. De pepertjes zijn inmiddels verspeend, net als de aubergines. Tijm en peterselie zijn al voorgezaaid.

Buiten zaaien

De plantuitjes staan in de grond, naast de rijtjes met wortel. Ze houden elkaars plaagdieren op afstand. En ik zaaide al spinazie, een groente die vroeg gezaaid kan worden. En met de doperwten durfde ik het ook wel aan. Een lage soort, maar voor de zekerheid heb ik er toch wat stokken bijgezet om touwtjes te spannen.
Nog een vroeg te zaaien groente is tuinbonen, maar die heb ik dit jaar niet gezien in de zadenzuil bij de Lidl. En ook bij AH zag ik het niet staan. Gaat de tuinboon soms ook de weg in van de vergeten groente? Ik heb nu best een beetje spijt dat ik die niet bij Vreeken heb besteld. Geen tuinbonen dus dit jaar. Maar wel is het zaad van de spruitjes en knolselderie eindelijk binnen. Net als de pootaardappels.

Biodiversiteit

In mijn volkstuin wil ik niet alleen groente telen. Er is ook plaats voor kruiden, kleinfruit en bloemen.
En ook voor dieren is er ruimte: Insecten, bodemdiertjes en vogels. Al kunnen eenden wel flinke vraatschade aanrichten. Maar ook dat hoort er bij. En in de sloten rondom de percelen kwaken kikkers en zwemmen karpers.
Een tuin, of een stukje grond, mag van mij zoveel mogelijk leven bevatten. Ik gebruik meststoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Ik teel veel soorten groente, en daarnaast veel bloemen. Er zitten wormen in de grond en vogels in de haag en het nestkastje. Tel daarbij nog het gezoem van insecten in de lucht, en je hebt een tuin vol leven! Het is een waardevol eco-systeem. De kleinere bodemdiertjes en de wormen worden door de vogels gegeten, en insecten halen bij de bloemen hun voeding uit nectar en stuifmeel. En daarbij fungeren ze en passant als bestuivers.

Plagen

Biodiversiteit biedt ook mogelijkheden om bepaalde plaagdieren niet de overhand te laten krijgen. Vorig jaar stond naast de tomaten een hele rij afrikaantjes om de aaltjes op afstand te houden.
Van koolwitjes bij mijn koolplanten ben ik niet echt gecharmeerd. Reden dat ik na een paar keer miskleunen geen kool meer in de tuin zet. Wat ik eigenlijk wel zou willen. Daarom ga ik dit jaar toch weer een poging wagen. Maar wel met wat “goede buren” erbij. Geurige kruiden als dille, kamille en tijm zouden helpen, dus komen die dit jaar bij de spruitjesplanten. Ook doorgeschoten radijs zou helpen tegen de rupsen van het koolwitje.

Holistische benadering

Wanneer je nadenkt over biodiversiteit dan kom je automatisch op een holistisch concept uit. Niet alleen het leven op de planeet is belangrijk voor groei, maar ook de ons omringende ruimte. Denk bv. aan atmosfeer, zonlicht en maanstanden.

Maanstanden

Ik had wel eens gehoord dat je met wassende Maan andere dingen in je tuin moet doen dan met afnemende Maan. Maar het fijne wist ik hier niet van. Toen ik ontdekte dat er maankalenders waren die aanwijzingen gaven over de verschillende tuinwerkzaamheden besloot ik dat eens te volgen. Ook al snapte ik de achtergrond niet, ik volgde wel wat de kalender aangaf. In ieder geval bij de opkweek van de gewassen. En dat werkte als een tierelier!
Er zijn verschillende systemen om te tuinieren volgens de Maan. Je kunt bv. rekening houden met de verschillende maanfasen. Ik volg echter een ander systeem. Dit gaat uit van het dierenriemteken waarin de Maan staat. Hier in de randstad is jammer genoeg zoveel lichtvervuiling dat er weinig sterren te zien zijn. Laat staan dat je kan zien in welk teken de Maan staat. Ik ben dus blij met mijn online maankalender.

Lente

Afgelopen week bereikte de zon het lentepunt. Overal op Aarde waren dag en nacht beide even lang. Je merkt het al goed. Bloempjes steken hun kop op, en vogels zingen hun ochtendzang, een gekwinkeleer van jewelste. Ik word er vrolijk van. Het duidt aan dat een nieuw groeiseizoen is aangebroken.

Lentefeesten

Ooit deelde de priesteres bij een Ostara-viering die ik bijwoonde prachtig gekleurde eieren uit. Ze had ze geverfd met bladeren, panty’s en plantaardige verfstoffen. Dit jaar vierde ik de lente-evening door planten te zaaien en met mijn handen in de grond te wroeten. Ook vierden we op de dag van de lente-evening een huiselijk feestje met taart en hapjes, omdat we een jarige in huis hebben.

De eerste zondag na de eerste Volle Maan na de lente-evening (ingewikkeld hè?) is een belangrijke dag in de christelijke traditie. Die zondag is het namelijk Paaszondag. Eieren en Pasen horen bij elkaar. Dat heeft zijn oorsprong in de voorchristelijke vruchtbaarheidstraditie. Vandaar ook de eieren bij de Ostara-viering. Dit jaar ga ik proberen of ik ook die mooie eieren kan maken. De week voor Pasen lijkt het me een mooi moment om dat te doen. Vooral met rode kool als kleurstof, dat geeft zo’n mooie blauwe kleur!

Kijktip

De kijktip deze keer is – hoe kan het ook anders? – een video over hoe je de eieren kan kleuren met bladeren en panty’s.

Dit bericht zit in:

Tag: kritisch, lente, moestuin

Categorie: Nieuwsweetjes