Little House on the Prairie

Dit is niet echt een boek waarvan je zou denken dat het over eten gaat. Integendeel zelfs, het hoort thuis bij de klassieke kinderboeken. De schrijfster vertelt over haar jeugd in het midwesten van Amerika, toen zij met haar ouders en zussen per huifkar van de ene woonplaats naar de andere trok.
Echter, centraal in de boeken staat de strijd om te overleven, en de grote rol die voedsel daarbij speelde.
Ook hier beelden de zachte houtskooltekeningen van Garth Williams de beschreven situaties duidelijk uit.

In dit boek lezen we hoe men met bijna niets een boerderij begint.
De familie gaat in een huifkar met slechts het hoognodige op reis naar nieuwe streken om als een van de eersten een stuk land te kiezen voor een boerderij. Onderweg wordt iedere avond een kampeerplek gezocht om daarna de volgende dag weer verder te trekken. In een dutch oven en een koekenpan op pootjes wordt op een kampvuur het eten bereid. Dat bestaat tijdens de reis doorgaans uit brood of koeken van maismeel, spek en melassestroop. Misschien wat eenzijdig, maar Ma wist de maisbroden en -koeken op veel manieren klaar te maken. Daarnaast schoot Pa soms een konijn of prairiehoen, die werden gegeten met saus en meelknoedels. De volwassenen dronken koffie bij het eten, voor de kinderen was er water uit een bron of rivier.

Midden in het voorjaar arriveren ze op de prairie van zuidelijk Kansas, het ongerepte en veelbelovende land waar ze naar op zoek waren. Het is nu nog Indianengebied, maar Pa had bericht dat het al snel zou worden opengesteld voor de boeren. Al gauw vinden ze een plek waar ze zich willen vestigen. Mooi prairieland dat tot akkers kan worden omgeploegd, het nabijgelegen riviertje zit vol vis, en aan de brede oevers daarvan en op de hoge prarie wemelt het van het wild: Herten, antilopen, eekhoorns, konijnen, en allerlei soorten gevogelte.

Op de hoge prairie wordt een huis wordt gebouwd. Nadat ook de haardplaats is gemaakt hoeft niet meer buiten op het kampvuur te worden gekookt. Niet dat er veel veranderd, er wordt nog steeds op een open vuur gekookt, maar nu wel binnenshuis uit de wind. Een put wordt gegraven zodat het water niet meer dagelijks uit het riviertje gehaald hoeft te worden.
In ruil voor hulp aan veedrijvers krijgt de familie een koe. Aan de oevers van de rivier plukken ze emmers vol wilde bramen die gedroogd worden om wat wintervoorraad te hebben. Behalve voedsel uit het wild heeft de familie niets anders. Overige wintervoorraad wordt daarom in de herfst aangeschaft in de op een paar dagreizen afstand gelegen winkel.

Het kerstdiner bestaat dit keer uit gebraden kalkoen en zoete aardappelen. Ook is er het stevige witte desembrood, en daarnaast cake en gestoofde bramen.

In het voorjaar wordt nogmaals een reis naar de winkel gemaakt, en dit keer komt Pa met een ploeg thuis zodat hij kan beginnen met het omploegen van de taaie zode.
Een prairiebrand zorgt voor angstige momenten maar het ploegen gaat daarna een stuk gemakkelijker, en al snel kunnen er pootaardappelen worden geplant.

Er blijft onzekerheid bestaan of het land nu wel of niet wordt opengesteld voor de boeren of dat het aan de Indianen blijft. De Indianen zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de aanwezigheid van blanke boeren. Hun gedrag zorgt voor hachelijke momenten en nog voor de zomer besluit Pa om het gebied te verlaten en terug naar het noorden te gaan, op zoek naar een andere, veiliger plek om een boerderij te beginnen. De pas gepote aardappelen worden natuurlijk uitgegraven en opgegeten.

Ook op de plank staan deze delen: Little House in the Big WoodsOn the Banks of Plum Creek, Farmer Boy, By the shores of Silver LakeThe Long WinterLittle Town on the Prairie, These Happy Golden Years, The First Four Years


Little House on the Prairie
door Laura Ingalls Wilder
Deel 2 uit de Little House serie
Engelstalig (in het nederlands verschenen als “Het kleine huis op de prairie”)
Tekst ©1935 Laura Ingalls Wilder, © vernieuwd 1963 Roger Lee MacBride
Illustraties © 1953 Garth Williams
14e druk (1971) van de gereviseerde versie uit 1953
Harper & Row publishers, Inc.
First Harper Trophy book, 1971
Paperback, 335 pagina’s
ISBN 0-06-440002-6
Serie gekocht september 1979, Calgary-Canada , dit deel Can $ 2,10

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: boerderij, herkomst, leefwijze